Loading
Κάτω Από το Γείσο - Αν προσέξεις φαίνονται τα πάντα

Κάτω Από το Γείσο - Αν προσέξεις φαίνονται τα πάντα

Παρουσίαση δίσκου “Άποψη και Ανάγκες”

To περασμένο Σάββατο στις 14 Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στο Bums στην παρουσίαση δίσκου ενός νέου σχήματος, των Κάτω Από το Γείσο. Τον Νοs και τον Βάγγο Μπεκ, τους έχουμε γνωρίσει αρχικά ως Carnals και Χαρτοπόλεμος αντιστοίχως, μεμονωμένα ή και τους δυο μαζί μέσα από αυτοοργανωμένα lives, αλλά κυρίως ως δύο καλούς φίλους. Η χημεία και το δέσιμο τους, οδήγησε στην από κοινού δημιουργία του πρώτου αυτού άλμπουμ. Έτσι λοιπόν το ταξίδι συνεχίζεται με τις δυο πλευρές να έχουν ακόμα κοινό μουσικό όραμα.

Ο πρώτος τους δίσκος “Άποψη και Ανάγκες” απαρτίζεται από 11 κομμάτια και κυκλοφόρησε περίπου πριν τρεις μήνες. Στιχουργικά έχει πλαισιωθεί από τους ίδιους, ενώ τη μουσική παραγωγή την έχουν επιμεληθεί διαφορετικοί beatmakers, όπως ο Δημήτρης Κουφουδάκης από Fer de lance, ΚΚ, Ibo Himi, Strange Strategy, Νasty Rebel, Juank Inol, ωστόσο ως σύνολο οι ηχητικές προσεγγίσεις έχουν δέσει μεταξύ τους πολύ αρμονικά. Στο νέο τους πόνημα, ο ακροατής θα γίνει μάρτυρας μιας ενισχυμένης προσπάθειας διαφοροποίησης, που έχει ως αποτέλεσμα έναν αρκετά διαφοροποιημένο δίσκο σε σύγκριση με ό,τι έχουν δουλέψει έως τώρα. Περιεχόμενο κοινωνικοπολιτικό, όχι απαραίτητα αναφερόμενο αποκλειστικά στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά με πιο ευρεία εκτός συνόρων προσέγγιση, και πάντα ανθρωπιστική, που εμβαθύνει στα καθημερινά προβλήματα, κατακρημνίζει αυθεντίες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και βιωματικές περιγραφές. Αξιοσημείωτο είναι πώς στην εισαγωγή του τραγουδιού “Σπέρνω/Οργώνω” έχουν κάνει την επιλογή να ακουστούν αποσπάσματα από σημαντικά ποιήματα, όπως του Ναζίμ Χικμέτ και του Ρεμπώ, κάτι που προσωπικά βρήκα εξαιρετικά όμορφο, καθώς πέρα από το να υμνήσεις τους στίχους αυτούς, δίνεις έτσι και την ευκαιρία σε όσους δεν τους έχουν ποτέ συναντήσει, να τους ακούσουν, να στοχαστούν πάνω σε αυτούς, και ίσως να αναζητήσουν το ποιήμα. Όλος ο δίσκος έχει ηχογραφηθεί και δουλευτεί πολύ προσεγμένα σε editing, mixing, mastering στο Bashment Studio από τον Dj Micro, ο οποίος έχει δώσει και τα scratches του στο βασικό κομμάτι του δίσκου και στους 10000 λόγους. Κοφτερά scratches επίσης έχουν κεντηθεί πάνω και σε δύο ακόμα κομμάτια, στο “Στης πόλης τα τερέν” από τον Dj Denjah D – στο οποίο κομμάτι να επισημάνουμε πώς συμμετέχει και ο Owl- και στο “Ναφθαλίνη”, που είναι το μοναδικό video clip, από τον Kidnapper.

Την ημέρα εκείνη λοιπόν της παρουσίασης, το live άνοιξε με τα συναισθηματικά και πολύ προσωπικά κομμάτια του ΜΤΠ, που είπε παλιότερες κυκλοφορίες και πιο πρόσφατα τραγούδια. «Αυτό είναι Σκέφτομαι και Πράττω.» Σε επόμενη φάση στην σκηνή ανέβηκε ο Οξύνους, ο οποίος για ακόμα μια φορά μας άφησε άφωνους με την δυναμική σκηνική παρουσία του. Μόνος του αρκούσε για να καλύψει ολόκληρο το στέιτζ. Καθαρή άρθρωση, ωραίο flow, ωραία στιχουργική τεχνική. Σειρά πήραν οι Νιο.Στε. για να συνεχίσουν να κρατούν δυνατή την ατμόσφαιρα και να την ανεβάσουν ακόμα πιο πολύ. Από τις πιο δυνατές στιγμές ήταν όταν μοιράστηκαν μαζί τους το στειτζ και οι Κάτω απ’ το Γείσο, για να πουν μαζί το «Σαμέ» που κυκλοφόρησαν προσφάτως.

Έτσι δόθηκε το πάτημα για να συνεχίσει το δίδυμο που είχε την τιμητική του την ημέρα εκείνη, και να παρουσιάσουν ένα ένα τα κομμάτια του δίσκου. Aπό την αρχή μέχρι το τέλος στα decks ήταν ο DJ Micro, κρατώντας τον ήχο ισορροπημένο και κάθε τόσο τον συμπλήρωνε με scratches. Το κοινό με το που ανέβηκαν τους αγκάλιασε με ένα θερμό και ειλικρινές χειροκρότημα, και αυτοί ανταπέδωσαν αποδεικνύοντας μια συνολικά αξιόλογη εμφάνιση. Την βραδιά εκείνη καταφέραμε να εκτιμήσουμε έχοντας συνολική εικόνα για τους Κάτω από το Γείσο, αφού επί της ουσίας ήταν η πρώτη φορά που η γιορτή γινόταν για εκείνους στο πλαίσιο της παρουσίασης. Έτσι λοιπόν σχηματίσαμε ολοκληρωμένη άποψη όταν τους είδαμε πάνω στη σκηνή και καταλάβαμε πώς αυτό το συγκρότημα έχει κάνει δυνατό ξεκίνημα και η πορεία του δύναται να είναι ανοδική. Και τα δύο παιδιά φάνηκαν πώς δούλεψαν πολύ για εκείνη τη βραδιά, αφού έχοντας τους παρατηρήσει στα μικρόφωνα παλιότερα, τους είδαμε να έχουν εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Η μπάσα φωνή του Nos από τις πρώτες ρίμες σου κέντριζε την προσοχή και το το γρήγορο ρολλάρισμα του Βάγγου Μπεκ έδενε σε όλο αυτό και σε εντυπωσίαζε. Αυτά τα στοιχεία, μαζί με το στιχουργικό μέρος, την ένταση και την όμορφη αύρα που έβγαζαν ζωντανά, ξεπέρασαν κανονικότατα τις προσδοκίες μας. Για το τέλος, φύλαξαν έκπληξη, Carnals και Χαρτοπόλεμος να ανέβουν ώστε να γίνει η αισθητή η αλληλεγγύη μεταξύ των συγκροτημάτων, και φυσικά ανοιχτά μικρόφωνα με τον καθένα ευπρόσδεκτο στη σκηνή.

Συνοψίζοντας ήταν ένα όμορφο live, όπου για παρουσίαση πρώτου δίσκου φρονούμε πως πήγε αρκετά καλά και τα παιδιά έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό. Αδημονούμε λοιπόν για να τους απολαύσουμε ξανά, όπως και για να ακούσουμε μελλοντικές τους δουλειές.

«Έχεις άποψη και ανάγκες, οι πιο μεγάλοι βλάκες με τις πιο μεγάλες πλάτες,

είμαστε ελάχιστοι δεν έχουμε αυταπάτες,

μόνο όνειρα και τσάρκες σε πλατείες και καβάτζες,

δίχως τσοςμπα και μπαμπάδες.Παίζουμε τον κώλο μας βδομάδες,

στη γειτονιά ραπάδες, το μότο της ζωής μας έχει ρίμες και παπάδες,

δουλειές και στάχτες, κολλάμε λέξεις, παρ' τες,

το καπέλο στο κεφάλι για να διώχνω εφιάλτες.»

Nos

«Δεν είναι ότι σας θέλω, απλά σας έχω ανάγκη

και αυτό μου δημιουργεί μια σύγχυση στην κάλυψη των μελλοντικών μου κοινωνικών αναγκών.

Νιώθω ασφαλής μαζί σας αλλά όχι πλήρης.

Ημιανεξάρτητος, με δουλεμένη αυτοεκτίμηση,

κερδίζω περιστασιακά το σεβασμό σας, βάσει των δραστηριοτήτων μου,

πού και αν δουλεύω, αν η ζωή μου πήρε επιτέλους τη φυσιολογική της ροή.

Είστε αναγκαίο κακό και θα σας χρησιμοποιήσω όσο καλύτερα μπορώ για να ταϊσω τον υγιή εγωισμό μου.

Εσάς, ποια είναι η άποψή σας ;»

Βάγγος Μπεκ

Φωτογραφική κάλυψη: Κατερίνα Γεωργούλη

Ανταπόκριση: Μαριλένα Βενέτη

SHARE THIS