Loading
Mc Yinka x DJ Booker στο Six Dogs

Mc Yinka x DJ Booker στο Six Dogs

Night Lights, μια βραδιά στην Αθήνα

Υπάρχουν ορισμένα συγκροτήματα που εμφανίζονται και αποκτούν απότομα μεγάλη απήχηση στο κοινό και ενδεχομένως μετά από κάποια χρόνια η παρουσία τους εξασθενεί στα μουσικά δρώμενα, και στον αντίποδα βρίσκονται ορισμένοι καλλιτέχνες, που ανά τα χρόνια διατηρούν και εδραιώνουν το status τους, κερδίζοντας σταθερούς ακροατές, ακόμα και αν ορισμένα διαστήματα μπορεί να απέχουν από τους συναυλιακούς χώρους. Η δεύτερη περίπτωση βρίσκει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Mc Yinka, ο οποίος είναι προσηλωμένος στη μουσική παραπάνω από 25 χρόνια.

Τα πρώτα του βήματα στην Αθηναϊκη σκηνή ως MC τα έκανε σε Drum N’ Bass Parties με τον Dj Texture, με τον οποίον αργότερα θα σενέθεταν την ομάδα Urban Links. Είναι ιδρυτικό μέλος του θρυλικού συγκροτήματος Αδιάσπαστη Ουσία, και συμμετάσχει ως τραγουδιστής των Street Buzz, Dr.Votkanini και Imam Baildi,και των Direct Connection παίζοντας ηλετρικό μπάσο. Είναι επίσης δημιουργός των μουσικών project Urbanix και Fuzics και έχει μοιραστεί τη σκηνή δίπλα σε ονόματα διεθνών καλλιτεχνών όπως οι Method Man, GZA, Orishas, Delinquent Habits, Thievery Corporation κλπ.

Ο Μανώλης Ολαγίνκα Αφολάνιο έχει συμμετέχει κάνωντας φωνητικά σε διάφορα parties μαζί με καταξιωμένους Djs της Αθηναϊκής σκηνής, όπως και σε ταινίες μεγάλου μήκους ενώ στο θέατρο έχει συμμετάσχει σε διάφορες παραστάσεις (Festen, Νέκυια, Αιώνια Ειρήνη). Επιπροσθέτως είναι μέλος της οργάνωσης Anasa, που προωθεί την αφρικανική κουλτούρα και δημιουργεί έναν διαπολιτισμικό διάλογο με την κοινωνία μέσω της τέχνης και γι’ αυτό τον συναντάμε επί σκηνής συχνά σε αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά φεστιβάλ και είναι ενεργός όσον αφορά τα δικαιώματα της δεύτερης γενιάς Ελλήνων,των παιδιών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες. Η πιο όμορφη δράση όμως που ξεχωρίζει, είναι πως τραγούδησε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, μετά από κάλεσμα του ΚΕΘΕΑ, αλλά και η διδασκαλία της ραπ σε μαθητές των απομακρυσμένων νησιών της άγονης γραμμής. Αξίζει να αναφερθεί δε, πως έχει βρεθεί σε Αστυπάλαια, Θηρασιά, Λειψούς, διδάσκοντας τη διαδρομή του hip hop και τον έμμετρο λόγο, τις μαντινάδες και τον ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο.

Στην μουσική του ο MC Yinka εμπνέεται από την αστική πραγματικότητα και τις πολυπολιτισμικές υποκουλτούρες της περιοχής. Με την ξεχωριστή και χαρακτηριστική του φωνή αγγίζει διάφορα κοινωνικά προβλήματα και πνευματικές ανησυχίες. Τολμά να πειραματιστεί, ακόμα και στις πιο απαιτητικές μουσικές δημιουργίες, αλλά πάντα το καταφέρνει με αισθητική επιτυγχάνοντας ισορροπία ακόμα και στα πιο παράδοξα ακούσματα.

Το Lp «Night Lights» του Mc Yinka σε συνεργασία με τον DJ Booker κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο και περιέχει 10 κομμάτια.Τις παραγωγές της έχει αναλάβει πλήρως ο DJ Booker εκπλήσσοντας μας με την επιλογή των samples που χρησιμοποιεί, καθώς και με την προσέγγισή του στην μουσική σύνθεση. Εξισορροπεί μεταξύ trippy και μινιμαλιστικών ήχων με σκοτεινά και abstract δείγματα. Tα beats ποικίλουν από broken beat επηρεασμένα από το στυλ του J Dilla έως beats με διακριτικά μοτίβα κρουστών που εξεγείρουν τη φαντασία και τις προσδοκίες του ακροατή. Το αλατοπίπερο στην μουσική παραγωγή αποτελούν τα σκρατς του DJ Booker, τα οποία και τον καθιέρωσαν ως έναν απ’ τους καλύτερους scratch DJs στην Ευρώπη σύμφωνα με το αγγλικό περιοδικό "Undercover Hip-Hop”. Στο άλμπουμ συμμετέχει ένας απ’ τους κορυφαίους MCs με κοινωνικοπολιτική θεματολογία, ο Mr. Lif, γνωστός και από τη συμμετοχή του στους Thievery Corporation, καθώς και οι hip-hop καλλιτέχνες του δρόμου Twinsanity που μας εφιστούν την προσοχή για την ωμή πραγματικότητα από την Αθήνα έως την Βοστόνη.

Η Mind The Wax στις 26 Φεβρουαρίου 2021 κυκλοφόρησε και σε ένα υπέροχο βινύλιο το LP, και πολύ ορθώς σκεπτόμενη συνδύασε την κυκλοφορία του με μια επίσκεψη Six Dogs για την παρουσίαση του “Night Lights” στην ολότητά του. Μπαίνοντας στο μαγαζί την ώρα έναρξης της συναυλίας, στην αρχή ανησυχήσαμε καθώς η προσέλευση δεν ήταν αυτή που ελπίζαμε. Ευτυχώς το σκηνικό άρχισε την επόμενη ώρα να αλλάζει, και ο κόσμος να μαζεύεται ώστε το six dogs να γεμίζει ικανοποιητικά. Η ατμόσφαιρα άρχισε να ζεσταίνεται στις πρώτες συγχορδίες που ακούστηκαν από τη κιθάρα του Alex. Πλάι του μία φρέσκια και εντυπωσική παρουσία, η Irene. Η Irene ανοίκει πλέον στο Label της Mind The Wax και ήταν η πρώτη φορά που είχαμε την χαρά να την ακούσουμε Live. Η εκπληκτική της φωνή, γεμάτη αισθησιασμό, ανάλαφρη, με άψογες μελωδίες, μας παρέσυρε σε ένα ταξίδι χωρίς προορισμό. Η ενέργεια που βγάζει πάνω στην σκηνή και η συνεχή επικοινωνία με τον κόσμο, ήταν χαρακτηριστικά που τράβηξαν τα βλέμματα μας. Βαιμπάραμε στις μουσικές του Rsn, που συδνυαστικά με την κρυστάλλινη φωνή της Irene, δημιουργήθηκε μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα.

Ο Mc Yinka ανέβηκε στην σκηνή λίγο αργότερα, με ένα δυνατό χειροκρότημα και τις επευφημίες του κοινού να ακολουθούν. Το flow του είναι ιδιαίτερο γι’ αυτό σου μένει στην μνήμη, και ο τρόπος που προσαρμόζεται σε κάθε είδος μουσικής, είτε το beat είναι Hip-Hop, Drum & Bass, Funk ή Reggae αποδεικνύει τις ικανότητες του σαν MC. Από τον δίσκο σίγουρα ξεχωρίσαμε το “Never In This World”, “Era Of Libra” το ομόνοιμο του δίσκου και το “Representing Rats”, τα οπόια θα λέγαμε πως δεν ερμηνεύτηκαν με τη στενή λογική του στούντιο, αλλά ζωντανά είχαν μία διαφορετική προσέγγιση και ταυτότητα, με τον Υinka  να μη διστάζει να πειραματιστεί, παραδίδοντας μαθήματα εξαιρετικής φωνητικής on stage.

 Πίσω στα decks o DJ Booker, γνωστός αρχικά ως DJ των Active Member, αλλά και από το DMC στη χώρα μας, στον οποίο έχει κερδίσει 3η και 4η θέση. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες,συμπεριλαμβανομένων των Cayetano, Fulleffekt team και των Social Waste και έχει μοιραστεί τη σκηνή με θρύλους όπως οι DJ Krush, DJ Q-Bert, Non Phixion, Psycho Realm, Dilated Peoples, Jedi Mind Tricks, Bonobo, DJ Vadim και πολλούς άλλους. Φυσικά τη βραδιά του Live μας εντυπωσίασαν τα cuts και τα skills του ως DJ, πέρα από την παρουσίαση των ιδιαίτερων παραγωγών που έντυσε τον δίσκο.

Στο “Athens Shitty” οι εκρηκτικοί Twinsanity ανέβηκαν για να μοιραστούν τη σκηνή με τον MC Yinka, δηλώνοντας πώς είναι τιμή τους να συνεργάζονται μαζί του, κάνωντας μας να τους εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο.. Το δίδυμο που μας είχε λείψει από τα συναυλιακά δρώμενα το τελευταίο διάστημα, επέστρεψε υπενθυμίζοντάς μας τις ακραίες μουσικές του δυνατότητες και την εκρηκτική σκηνική του παρουσία δημιουργώντας μία φοβερή πολυφωνία στην ατμόσφαιρα. Κάθε ξέσπασμα είχε τη δική του συναισθηματική βαρύτητα, με τους τρεις τους να αποπνέουν στο έπακρο τη χημεία τους, όλα να συνυπήρχουν στην εντέλεια, ξεσηκώνοντας το κοινό και κάνοντάς ακόμα και τους πιο δύσπιστους να χορεύουν ασταμάτητα! Η εμφάνισή τους ήταν η απόλυτη επισφράγιση σε μία μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία.

Φτάνοντας στο τέλος της βραδιάς, όλοι όσοι εμφανίστηκαν επί σκηνής απέδειξαν την όρεξη τους,την παικτική αρτιότητα αλλά και την αξιοσημείωτη αλληλεπίδραση με το κοινό, δε νομίζω πως έμεινε κάποιος παραπονεμένος. Όταν τα φώτα άναψαν, κάναμε μία βόλτα από το merch της Mind The Wax η οποία έχει ρίξει δουλειά ακόμα και σε αυτόν τον τομέα .Τα πολύχρωμα και εντυπωσιακά βινύλια των καλλιτεχνών της βρίσκονταν εκεί, αλλά και μια πρωτότυπη ιδέα, μερικά μπουκαλάκια με home-made extra chilli sause, που φυσικά και δεν αφήσαμε την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλευτη...

 Το βινύλιο είναι διαθέσιμο για παραγγελία μέσω Bandcamp: https://djbooker.bandcamp.com/album/night-lights

Photo Credits: Panos Tsiak

Author: Marilena Veneti

 thanks and appreciation to Mind The Wax.

SHARE THIS