Loading
O Νovel Ανοίγει Ξανά Τις Πόρτες Στο Καταφύγιο και Μας Υποδέχεται

O Νovel Ανοίγει Ξανά Τις Πόρτες Στο Καταφύγιο και Μας Υποδέχεται

Μια ξεχωριστή βραδιά στο Gazarte

Τα δύο φορές sold out live στο Fuzz τον Ιανουάριο του 2020 για την παρσουσίαση του LP  ‘Καταφύγιο’ στην Αθήνα, καθώς και το tour που ακολούθησε σε Ελλάδα και Κύπρο (το οποίο δυστυχώς διακόπηκε αιφνίδια λόγω του ξεσπασπάσματος της πανδημίας), εδραίωσαν την παρουσία του Novel 729 στην Ελληνική hip hop σκηνή, σημειώνοντας έτσι μεγάλη επιτυχία από τα πρώτα κιόλας βήματά του.

 Όλα έδειχαν ότι ο Novel ήρθε για να μείνει και έτσι και έγινε. Κατάφερε σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσει απίστευτη απήχηση στο κοινό και να αγαπηθεί με αποτέλεσμα γύρω του να χτιστεί γρήγορα ένας κύκλος από σκληροπυρηνικούς φάν που ακολουθούν πιστά κάθε του βήμα.

Τώρα που τα live ξαναμπήκαν δυναμικά στην ζωή μας ο Novel αποφάσισε να συνεχίσει το tour που έμεινε στη μέση δίνοντας συναυλίες σε Κύπρο και πόλεις της Ελλάδας που δεν είχε καταφέρει να επισκεφθεί. Έτσι λοιπόν το κοινό της Αθήνας περίμενε υπομονετικά την στιγμή που θα είχε την δυνατότητα να τον απολαύσει και πάλι σε ένα δικό του live.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά από το live του στο Fuzz, ο Novel ανακοινώνει solo live με guest τον Lobo στο rooftop του Gazarte στην Αθήνα το οποίο και ήταν sold out πολύ σύντομα όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο. Ωστόσο, για εμάς τους άτυχους που δεν προλάβαμε τα εισητήρια του πρώτου live, λίγο μετά την εξάντλησή τους και μετά από λαϊκή παράκληση- απαίτηση ο Novel ανακοινώνει επαναληπτικό live στο ίδιο μέρος την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου. Έτσι, ο Novel ανοίγει ξανά τις πόρτες στο Καταφύγιο και ετοιμάζεται να μας υποδεχτεί σε δυο ιδιαίτερες βραδιές.

Για εμάς που θα απολαμβάναμε τον Novel την δεύτερη εβδομάδα η προσμονή και ανυπομονησία χτύπησε “κόκκινο” και έτσι όταv έφτασε η πολυπόθητη μέρα η χαρά μας ήταν τεράστια. Ήδη πριν την έναρξη,  η ομάδα των Ρακούν μας έχει πάρει θέση με την φωτογράφο μας να έχει την κάμερα ανά χείρας.

O Novel ανεβαίνει στην σκηνή μαζί με τα αδέρφια του, (όπως τους αποκαλεί και ο ίδιος), τον Lobo και τον Dj Sativa και το κοινό ζητωκραυγάζει με μανία δημιουργώντας το πιο ζεστό καλωσόρισμα για την αρχή της μουσικής νύχτας.  Ο Sativa βάζει το beat και ο Novel ξεκινάει τον ‘Σεισμό’ που θα κάνει όλο το βράδυ το rooftop του Gazarte να σείεται.

Το ένα κομμάτι διαδέχεται το άλλο με τρόπο που θα έλεγε κανείς ότι ο Novel έχει ξεκινήσει ένα μουσικό ταξίδι στο οποίο είναι οδηγός και κάθε ένας από εμάς συνεπιβάτης.

Τεχνικά άρτιος, με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του, τις κινήσεις του, αλλά και το πάθος του το οποίο αποτυπώνεται βαθιά στο πρόσωπο του, με τον Lobo να τον υποστηρίζει με τις άψογες δεύτερες του πάντα, ο Novel πατάει πάνω στα άκρως μελωδικά και ατμοσφαιρικά beat και μας διηγείται μια ιστορία. Την δικιά του ιστορία.

Με τον Sativa να έχει βάλει φωτιά στα decks, ο Novel μας ανοίγει την ψυχή του βυθίζοντας μας βαθιά μέσα στο ‘Πηγάδι’, ενώ αργότερα μας ανεβάζει στην ...’Θέα στο Γαλάτσι’... και μας κάνει να φανταζόμαστε ‘Ενα μέλλον για εμάς’. Από το line up των κομματιών δεν έλειπαν παλαιότερες κυκλοφορίες όπως το ‘Κάπου το ‘χω ξαναζήσει’ και το ‘Είναι Άλλο’, αλλά και κάποιες καινούριες όπως το ‘Για πάντα εδώ’ και το ‘Ολο φέυγω’ το οποίο μας είπε δύο φορές, καθώς είναι το προσωπικό αγαπημένο του αυτής της περιόδου, όπως ο ίδιος είπε.

LOBO

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο Lobo βγαίνει δυναμικά από το παρασκήνιο για να μας πεί τα δικά του κουπλέ μαζι με τον Novel στα κοινά τους κομμάτια. Οι νέες τους κυκλοφορίες ‘Απέναντι’ και ‘Από το κέντρο της πόλης’ ξεσήκωσαν το κοινό, ενώ το ‘Ντου σε τοίχο’ οδήγησε σε ένα παιχνίδι όπου το κοινό χωρίστηκε στα δύο με τους μισούς να φωνάζουν ‘Lobo σήκω’ και τους άλλους μισούς ‘Novel σήκω’ με ανακήρυξη νικητή τον Novel.

O Lobo παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην σκηνή αργότερα για να μας μιλήσει για τις δικές του φουρτούνες και να μας θυμίσει ότι ...’όταν κάτιτελειώσει, κάτι νέο πάντα αρχίζει’... Η λυρικότητα του και ο εσωτερικός του στίχος σε συνδυασμό με το ατμοσφαιρικά μελωδικό beat μεταφέρουν έντονα συναισθήματα στο κοινό το οποίο ανάβει τους φακούς στα κινητά κουνώντας τα στον ρυθμό του ‘Ολα είναι εδώ’.

MIRA

Στην μέση της βραδιάς, ο Novel παραδίδει την σκηνή στην Mira για να μας πεί κάποια δικά της κομμάτια και τον Low P μαζί της στα decks. Με κομμάτια που εκφράζουν συναισθήματα και μεταδίδουν ηχηρά μηνύματα, η Mira με καθαρή φωνή και ένα απίστευτο flow καθηλώνει το κοινό. ...’Να που δεν είμαι πλέον μόνη. Είμαι τρείς και να που γίνομαι (γινόμαστε) άπειρες κάθε μέρα’... μας λέει με σθένος που προκαλεί μια βαθιά ανατριχίλα.

Είναι γεγονός ότι η φάση των live με καθήμενους έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις, γι’ αυτό θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σχολιάσω ότι πριν την συναυλία είχα και εγώ τους ενδοιασμούς μου. Όμως  με χαρά μπορώ να σας πω ότι η καρέκλα  σε καμία περίπτωση δεν λειτούργησε ως περιορισμός. Με κάποιο ανεξήγητο τρόπο καθώς εκτυλισσόταν το live, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για ενδοσκόπηση, για μεγαλύτερη απόλαυση,  η οποία τελικά οδήγησε στην απόλυτη ταύτιση.

Χωρίς την συχνά ασφυκτική πίεση του πλήθους, σε κάποιο σημείο το υπόλοιπο κοινό εξαφανίστηκε από την εξίσωση και έτσι είχα την αίσθηση ότι στον χώρο βρισκόμουν μόνο εγώ και οι καλλιτέχνες.

Βίωσα  την πτώση μέσα από το κάθε κομμάτι πράγμα που με έκανε πολλές φορές να σφίξω τα δόντια και κλείνοντας τα μάτια να σκύψω το κεφάλι το οποίο ήταν εφικτό λόγω των συνθηκών. Από την άλλη τα μηνύματα αλληλεγγύης, αγάπης και ελπίδας με συνεπήραν σε τέτοιο βαθμό που ήθελα να σηκωθώ από την καρέκλα μου και να φωνάξω με όλη μου την δύναμη ...’ΕΙΜΑΙ ΤΟ 7 ΕΙΜΑΙ ΤΟ 2 ΕΙΜΑΙ ΤΟ 9’...

Οι συνθήκες μπορεί να μην φάνταζαν ιδανικές εκ πρώτης όψεως, αλλά ο Novel μας απέδειξε για άλλη μια φορά την αξία του, δίνοντας και πάλι νόημα στην πτώση και ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο.

Θεωρώ ότι όσα βίωσα κατά τη διάρκεια του live, αφορούν και το υπόλοιπο κοινό, καθώς όσες φορές κοίταξα γύρω μου είδα παιδιά άλλοτε αγκαλιασμένα και άλλοτε με πονεμένες εκφράσεις αποτυπωμένες στα πρόσωπα τους να μην χάνουν ούτε στίχο από τα τραγούδια. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία του Novel θεωρώ. Γιατί τελικά ό,τι μας πει αγγίζει την ψυχή μας.

H βραδιά που ζήσαμε ήταν ξεχωριστή, όσοι δε τυχεροί βρεθήκαμε εκεί θα την θυμόμαστε με νοσταλγία και θα μιλάμε γι’ αυτήν με ένα μεγάλο χαμόγελο αποτυπωμένο στο πρόσωπό μας.

Κείμενο: Ελευθερία, Riahelleboret

Φωτογραφική κάλυψη: Εleana_par

Επεξεργασία φωτογραφιων: Ελευθερία, Riahelleboret, Εleana_par

 

SHARE THIS