Loading
Θανάσιμος: Ανταπόκριση Παρουσίασης Δίσκου

Θανάσιμος: Ανταπόκριση Παρουσίασης Δίσκου

"Ενα παιδί ζυγίζει τ' άστρα"

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου ήταν η ημέρα που ο Θανάσιμος, εκπρόσωπος της ελληνικής hip hop σκηνής εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας ασχοληθεί με σχεδόν όλα τα στοιχεία της κουλτούρας (producing, mcing, graffiti writing, beatboxing), παρουσίαζε τον καινούριο του δίσκο στην Αθήνα. Μια κυκλοφορία μετά από αρκετά έτη δουλειάς, μα συνολικά η πιο άρτια ως τώρα, με πολλές βιωματικές αναφορές και παρουσίασης πτυχών της ζωής και του χαρακτήρα του. Σημαντικό στοιχείο σε αυτό είναι ότι ο δίσκος είχε μόνο σε 1 από τα 13 κομμάτια συμμετοχή, αυτή του κύριου συνοδοιπόρου του μουσικά, Tiny Jackal και της Βιολέτας Νταγκάλου. Το μέρος παρουσίασης ήταν το Temple, το οποίο από νωρίς το βραδάκι άρχισε να γεμίζει, και το line up περιλάμβανε φίλους  - πρώτα - άτομα με συνεχή εξέλιξη στο rap, όπως Lobo Amarillo, Fer De Lance και Dj Moya και φυσικά όπως είπαμε, πάντα παρών ο Tiny Jackal, για να ειπωθούν τα κομμάτια από το No hard feelings project.


To live άνοιγε με τον Lobo, που είπε όλες τις καινούριες του κυκλοφορίες, το πολύ πρόσφατο “Κύματα” και άλλα κομμάτια από τον πρώτο δίσκο του. Με κλασσικά ατμοσφαιρικό στυλ και με επιλεγμένα μελαγχολικούς στίχους, βγαλμένους καθαρά από το προσωπικό του “άδυτο”, καταφέρνοντας έτσι να σε βάλει σε όμορφες σκέψεις για την ανθρώπινη ύπαρξη, τη συμπεριφορά, τις σχέσεις, ενώ μέσα από την μελαγχολία σε κάνει να αισθανθείς δυνατός, περνώντας μηνύματα του ύφους πως, όσες φορές και αν πέσεις , μπορείς να σηκωθείς δυνατότερος και εξελιγμένος. Παρέα στην σκηνή βρισκόταν ο Dj Moya και οι Fer de Lance, με highlight και κλείσιμο του σετ το ‘’Στολές του πολέμου’’.

« Όσο κι αν προσπαθώ να σηκωθώ αυτό θα με ρίξει για να γυρίσω δυνατός, έτσι δουλεύει η φύση. Είμαστε σύμπλεγμα καλού και κακού, φως μες 'το σκοτάδι, ανατολή χαμόγελο στη δύση ένα χάδι.»

Lobo, Κύματα

Με το μαγαζί πλέον γεμάτο περάσαμε στην επόμενη φάση, όπου ο Dj Twelve ανέλαβε τα decks και στην σκηνή πέρασε ο πρωταγωνιστής της βραδιάς Θανάσιμος με την συνοδεία του Tiny για την παρουσίαση του δίσκου  «Ένα παιδί ζυγίζει τα άστρα». Προσωπικά βιώματα, σκέψεις, εμπειρίες χρόνων, με ποικιλία μουσικά και στιχουργικά σε έναν πολύ προσωπικό δίσκο, με σχεδόν όλη την παραγωγή δουλεμένη απ’ τον ίδιο. Το κοινό πολύ ζεστό όπως και το μαγαζί, μιας και η διαμόρφωση του βοηθούσε αρκετά σε αυτό, με αποτέλεσμα μια πολύ δυνατή ατμόσφαιρα από την αρχή ως το τέλος. Το κοινό εμφανώς συνειδητοποιημένο, ερχόμενο από τις γειτονιές του Θανάσιμου στον Πειραιά και το Χατζηκυριάκειο - μάλιστα υπήρχε και πανό και ήταν λογικό, αφού στον δίσκο αναφέρεται τόσες φορές ο ρόλος της γειτονιάς στην διαμόρφωση του σαν άνθρωπο. Ο ίδιος ο Θανάσιμος έδειξε εντυπωσιασμένος από την αποδοχή και την συμμετοχή του κοινού στα κομμάτια. Ο Tiny φρόντιζε να κρατάει δυνατή την ατμόσφαιρα πάντα με την σκηνική του παρουσία. Η παρουσίαση του δίσκου κράτησε το κοινό όλη την ώρα σε εγρήγορση, με πιο δυνατές στιγμές και χαμό στο μαγαζί στα “Μπραφ”, “Αυτή η γειτονιά” και μεγαλύτερη συγκινησιακή φόρτιση όπως ήταν αναμενόμενο στο “Πένθιμο”, με πολιτικές αναφορές κατά του φασισμού και συνθήματα. Το σετ τέλειωσε απρόσκοπτα και η πρώτη παρουσίαση του δίσκου έφτασε στο τέλος της, αλλά το live ήταν μόλις στην μέση.

Σειρά πήραν οι Fer De Lance ο Άλεξ και ο Μήτσος, με τον Dj Moya, με τον οποίο βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία τον τελευταίο καιρό, ενώ με το που εμφανίστηκαν, η σκηνή πήρε φωτιά και καπνογόνα άναψαν στο κοινό. Oι στίχοι δυνατοί, και σε συνδυασμό με το έντονο performance των παιδιών,  φαίνεται πόσο νιώθουν τον καθένα από αυτούς, κάτι που καταφέρνουν να το περνάνε στον ακροατή. Kομμάτια πολύ δυνατά όπως το πολύ καινούριο “Όλα για όλα”, “Molotov”, “Massive attack”, “Εσοπλισμός” , πάντα με νόημα που έχει κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο, μπολιασμένα προσωπικά βιώματα, στιγμές από την ζωή τους, σε μία πολύ όμορφη εξέλιξη που υπάρχει στην σημερινή εποχή στο ραπ ‘’της γειτονιάς’’, του ‘’πάρκου‘’, του “δρόμου”, παράλληλα εστιασμένο στον άνθρωπο και στην αλληλεπίδραση με τα κοινωνικό του περιβάλλον. Συνεχίζοντας με κάποια ακόμα κομμάτια από την επίσης πρώτη τους κυκλοφορία, πάντα με βάση τον στίχο ακόμα και στα πιο ατμοσφαιρικά και ήρεμα, όπως τα ‘’Φυλακή’’ ‘’Πέρασμα’’ κ.α, κράτησαν το κοινό σε δυνατή και όμορφη διάθεση, δίνοντας το καλύτερο πάτημα για το πέρασμα - επανεμφάνιση του δίδυμου Θανάσιμος -Tiny Jackal, με την συνοδεία του Dj Twelve και τον τελευταίο ‘’γύρο’’ του live.

«Μεταδίδοντας ενέργεια, μες στο μπετόν, όσοι θέλαν να ‘μαι κάτω θα με βρίσκουν εδώ» «Δεν έκρυψα τον θαυμασμό μου, δεν έγλυψα το αφεντικό μου, μοιράστηκα το μερτικό μου κι αυτό είναι η τέχνη του δρόμου. Η μουσική έχει μεγάλη αγκαλιά να χωρέσει μέσα τα παιδιά της κι έτσι κάθε γενιά μεγαλώνει με αυτήν, ανακαλύπτει όλα τα μυστικά της, Δες τη. Φέρνει την ανατροπή»

Fer De Lance, Όλα για όλα.

Με το που ανέβηκαν ξανά στην σκηνή καταλάβαμε ότι θα επακολουθήσει αρκετό ραπ από παλιότερες προσωπικές τους δουλειές και τραγούδια του ντουέτου σαν No Hard feelings. Το κοινό όπως και στο πρώτο μέρος καθ’ όλη την διάρκεια συμμετείχε πολύ ενεργά, καπνογόνα ξανάναψαν σε δυνατά κομμάτια όπως το “Ανάληψη Ευθυνών” τραγουδούσαν μαζί σε όλα, οποιουδήποτε ύφους απ’ το πρόσφατο “Ντεμέκ”  του ντουέτου στο “Omerta” ή στα σόλο “Είπες του χάρου να με πάρει”, “Μονόλογος”  ή το “Δεν είμαι” του Tiny, που δεν σταματούσε να προσφέρει ενέργεια στο κοινό με τις κινήσεις του και την παρουσία του.  Και μετά από ένα ακόμα αρκετά χορταστικό set κατάφεραν το live να μην κουράσει καθόλου το ακροατήριο, και πλησιάζοντας προς το τέλος ο Θανάσιμος, όπως πολλοί το περίμεναν, κράτησε το μικρόφωνο για να κάνει κάτι άλλο που ξέρει καλά – beatbox - για να ανοίξει κύκλος και να χορέψουν b-boys από το κοινό, να ακουστούν freestyles και να κλείσει το live με όμορφες εικόνες, ευχαριστίες στο κοινό και τους καλλιτέχνες και αντάμωμα στα επόμενα.

Συνοψίζοντας ήταν ένα live σε ένα όμορφο χώρο, με ένα κοινό πολύ ζεστό δίπλα στην σκηνή, που νομίζω ξεπέρασε τις προσδοκίες-τουλάχιστον τις προσωπικές μου - και ο Θανάσιμος θα έχει να θυμάται πως αγκαλιάστηκε ο προσωπικός του δίσκος απ’ όσους ήρθαν στην παρουσίαση και όλα τα παιδιά που τον τίμησαν με την παρουσία του πάνω και κάτω από την σκηνή…

 "Τη ζωή είδα να σπάει τα πιο δύσκολα αγόρια, είμαστε αυτοί που δεν ακούμπησε το σήμερα, έξω απ' τα κλουβιά μας, παιδιά, θεριά ανήμερα"

Θανάσιμος ft.Tiny Jackal & Βιολέτα Νταγκάλου , Σε αυτή την γειτονιά. 

Φωτογραφική Ανταπόκριση & Αρθρογραφία : John Mak

 

tags

SHARE THIS