Loading
Cypress Hill live in Athens!

Cypress Hill live in Athens!

Μία αξέχαστη εμπειρία, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό της Αθήνας.

Δύο στιγμές είναι οι πιο δυνατές στην πορεία όσων ασχολούνται με το Hip Hop. Σίγουρα η αρχική στιγμή ενθουσιασμού όταν ανακαλύπτεις το συγκρότημα που θα το ακούς για δεκαετίες και παίρνεις στα χέρια σου το πρώτο σου cd, και η στιγμή που το βλέπεις από κοντά. Όταν συμβαίνει το δεύτερο απλά τα πρώτα δευτερόλεπτα χάνεσαι από την πραγματικότητα, με τις αναμνήσεις που είναι συνδεδεμένες με ορισμένους ήχους να ξεπετάγονται μπροστά σου. Συνειδητοποιείς πως επιτέλους βλέπεις ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα που ανέδειξε η hip hop σκηνή παγκοσμίως και δημιούργησε ιστορία σε χρόνια όπου το στυλ τους υπήρξε μοναδικό και ιδιαίτερο. Κινητό, ούτε κατά διάνοια να σου περάσει από το μυαλό να βγάλεις. Απλά απολαμβάνεις το live, γυρνάς βραχνιασμένος, καταιδρωμένος σπίτι και την επόμενη μέρα είσαι άρρωστος καλοκαιριάτικα, αλλά πραγματικά δεν σε νοιάζει καθόλου…

Αδιαμφισβήτητα το live των Cypress Hill από το Release Athens Festival ήταν το πιο δυνατό του καλοκαιριού. 21 Ιουνίου, στη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, γιορτάσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έναρξη του. Η πλατεία νερού ήταν κατάμεστη, ο κόσμος δεν σταματούσε να έρχεται, ενώ επικρατούσε ένας ακατάπαυστος ενθουσιασμός. Η διοργάνωση ήταν άψογη, φροντίζοντας για κάθε λεπτομέρεια που θα μπορούσε να διεξαχθεί εύρυθμα η συναυλία και συντελώντας επίσης με αυτόν τον τρόπο στο τόσο ευχάριστο κλίμα.

Ο Νέγρος του Μοριά μας υποδέχτηκε κάτω από τον καυτό ήλιο, εκπροσωπώντας το κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, ενώ τη σκυτάλη έλαβε ο 12ος Πίθηκος με μουσική που κυρίως χτυπά στην καρδιά και μετά στο αφτί. Ακολούθησε ο Anser, όπου σε συνδυασμό με τα βέβηλα beats του Eversor, έκανε παρανάλωμα τον συναυλιακό χώρο για ακόμα μια φορά κάνοντας σωστή προθέρμανση το κοινό, για το αδιαχώρητο που ακολούθησε λίγο αργότερα.. Τελευταίος να εκπροσωπεί την ελληνική hip hop σκηνή, ήταν ο Ταφ Λάθος, μας συγκίνησε και μας έκανε να πιαστούμε αγκαλιά με τους φίλους μας για να τραγουδήσουμε παρέα.

Σε εντελώς διαφορετικό mood και vibes μας μετέφερε με την ατμοσφαιρική μουσική του ο Dub Fx. O Αυστραλός που ξεχωρίζει ανά τον κόσμο για το μοναδικό live looping και το live performance του, μας παρουσίασε ένα κράμα που συνδυάζει hip hop μελωδίες, Dub, Jungle, Jazz ήχους, reggae και drum n’ bass μαζί με beatbox. Ως κοινό, η ευκαιρία να απολαύσουμε τον Dub FX, ήταν εξίσου σημαντική, καθώς επρόκειτο για έναν παγκόσμια καταξιωμένο μουσικό, με ιδιαίτερο στυλ και οπτική, τόσο στην δουλειά του, όσο και στον τρόπο ζωής του και στην επικοινωνιακή προσέγγιση της μουσικής που κάνει. Οι μελωδίες του ταξίδεψαν τη φαντασία μας στα μέρη που έχει γυρίσει σαν street performer, και σίγουρα εκμαίευσαν την επιθυμία μας να γυρίσουμε και εμείς τον κόσμο για να μάθουμε τα μυστικά του…

Ο μεγάλος Mix Master Mike από τους θρυλικούς Beastie Boys με ένα DJ set άλλου επιπέδου, μουσικές από ιστορικά κομμάτια που αγαπήσαμε ανά δεκαετίες και scratches να κόβουν ανάσες, μας προετοίμασε για την εμφάνιση που περιμέναμε για μήνες.

Όταν απλά μετά από λίγο ακούσαμε να μπαίνει το “Band of Gypsies” προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω τι βλέπω και γι’ αυτό η περιγραφή μου θα παραμείνει λιτή. Απλά θυμάμαι να τραγουδάω με όση δύναμη είχα και να χορεύω ασταμάτητα. Με την ψυχεδελική μουσική να σε ταξιδεύει, αλλά μπροστά σου να 'χεις ένα θρυλικό συγκρότημα που άφησε και συνεχίζει να αφήνει ιστορία. Και φυσικά στο άκουσμα των κλασσικών κομματιών, “Insane in the Brain”, “How I Could Just Kill a Man”, “Dr. Greenthumb”, “(Rock) Superstar” και το “Tequila Sunrise” νομίζω πώς ήταν οι καλύτερες στιγμές γιατί επιτέλους ακούγαμε live τα τραγούδια που συνόδευσαν όλη μας την εφηβική ηλικία. B-Real και Sen Dog απέδειξαν πώς δεν βρίσκονται ακόμα στην κορυφή χωρίς λόγο, ενώ ο Eric Bobο, drummer από τα 5 του χρόνια, μας χάρισε ένα καταπληκτικό show κρουστών. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα εύσημα στον θρυλικό DJ Muggs και γι’ αυτό οι Cypress Hill μας φύλαξαν ένα ιδανικό closing με Jump Around, και αλλόφρων κοινό.

 

Και κάπως έτσι μιλάμε για ένα από τα ωραιότερα live που έχουμε ζήσει έως τώρα. Με φωνές βραχνιασμένες, ρούχα και μαλλιά βρεγμένα, χαμόγελα ως τα αφτιά και μία ακόμα μεγάλη εμπειρία να την θυμόμαστε ευ' όρου ζωής. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη διοργάνωση του Relase Athens Festival και τους κυρίους Γιάννη Λυμπέρη και Θωμά Μαχαίρα.

 Μαριλένα Βενέτη

 

 

SHARE THIS