Loading
Οι FER DE LANCE μιλούν στους Disturbans

Οι FER DE LANCE μιλούν στους Disturbans

Ανταπόκριση από τη παρουσίαση δίσκου “Εσοπλισμός”

Oι Fer De Lance είναι δύο φίλοι μεγαλωμένοι στο προάστιο της Αθήνας που ονομάζεται Ηλιούπολη. Ο καθένας ξεχωριστά τρέφει την ίδια αγάπη και σεβασμό για την μουσική. Ο Άλεξ, είναι ένας οικοδόμος που αγαπάει τα μαχητικά αθλήματα. Ο Μήτσος πέρα από mc, είναι ηχολήπτης (Bashment Studio) και μουσικός παραγωγός, που τον πετυχαίνεις συνήθως να δουλεύει ακατάπαυστα κλεισμένος στο στούντιο. Κυκλοφόρησαν τα πρώτα τους κομμάτια πριν περίπου 2 χρόνια, ενώ η πρώτη επαφή που είχαμε μαζί τους ήταν σε αυτοοργανωμένα lives στα οποία συμμετείχαν και παρευρεθήκαμε, αλλά και άλλων συγκροτημάτων, δίπλα σε Twinsanity, Zoro & Buzz, Rationalistas, όπως επίσης στην πρόσφατη συναυλία του Ταφ Λάθος. Πριν μερικές μέρες παρουσίασαν ζωντανά με διοργάνωση της Innersense Productions τον πρώτο τους ολοκληρωμένο δίσκο και η ανταπόκριση του κοινού ήταν τόσο μεγάλη, ώστε το An Club δεν μπορούσε απλά να είναι κατάμεστο. Εξ αφορμής του live, πήγαμε στo καφέ και το studio της Bashment Records, για να τους γνωρίσουμε καλύτερα ως ανθρώπους και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε βαθύτερα την δουλειά και τον λόγο τους.

Disturbans: Πώς έγινε η μεταξύ σας γνωριμία; Τι ήταν εκείνο που διακρίνατε πώς σας ένωσε σαν σχήμα;

Άλεξ: "Γνωριστήκαμε πολύ μικροί στην γειτονιά. Ο Μήτσος έκανε ήδη μουσική κι εγώ τους είχα ακούσει σε κάποια συνοικιακά lives και θαύμαζα αυτό που έκαναν. Μετά από χρόνια γνωριμίας αρχίσαμε να κάνουμε παρέα και σιγά σιγά όλα ξεκίνησαν."

 

Γιατί επιλέξατε να σας ξέρει ο κόσμος σαν Μήτσο και Άλεξ και δεν υιοθετήσατε κάποιο άλλο name?

"Δεν είμαστε καθόλου καλοί στο να βγάζουμε ψευδώνυμα δυστυχώς ή ευτυχώς."

Οι δουλειές σας θα είναι πάντα μαζί ως Fer De Lance ή θα δοκιμάζατε και δικές σας solo ή άλλες συνεργασίες;

"Το για πάντα δεν υπάρχει. Αυτό που έχει σημασία είναι να περνάμε καλά κάνοντας αυτό που αγαπάμε. Η μαζί ή χώρια θα βγάζουμε μουσικάρες."

 

Πώς συμπληρώνει μουσικά και οn stage ο ένας τον άλλον; Αλλά κυρίως ως άνθρωποι;

Άλεξ: "Ο Μήτσος πιο συγκεντρωμένος και τεχνικός."

Μήτσος: "O Άλεξ πιο συναισθηματικός κι εκρηκτικός . Ο ένας τραβάει τον άλλον προς το μέρος του και υπάρχει αλληλεπίδραση."

Ποιες ήταν οι επιρροές σας μουσικά και σαν θεματολογία που σας ώθησαν στην κυκλοφορία του δίσκου σας; Ετοιμαζόταν καιρό; Τι προσδοκίες είχατε;

"Οι στίχοι εμπνέονται από τον τρόπο ζωής μας, από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και το πως εμείς τα αντιλαμβανόμαστε. Μουσικά επηρεαζόμαστε κυρίως από «μαύρη μουσική». Ο δίσκος ετοιμαζόταν 2 χρόνια και δεν υπήρχαν προσδοκίες, απλά υπήρχε η ανάγκη για την υλοποίηση του."

 

Γιατί “Eσοπλισμός”;

"Γιατί όλα αυτά τα χρόνια για εμάς είναι η περίοδος εσοπλισμού. Πράγμα που δεν σταματάει ποτέ, αλλά τώρα ξέρουμε πότε ξεκίνησε."

Τι αποκομίσατε με την κυκλοφορία του δίσκου; Νιώθετε πώς εκφράσατε ότι θέλατε να πείτε προς το παρόν;

"Είναι όμορφο που καταφέραμε να αγγίξουμε κάποιους ανθρώπους με την μουσική μας. Δεν θεωρούμε πως έχουμε εκφράσει όσα υπάρχουν μέσα μας, έχουμε πολλά ακόμα να πούμε."

Ποια είναι η προσωπική σας στάση σε φαινόμενα ρατσισμού; Έχετε πιάσει ποτέ τους εαυτούς σας να προκαταβάλλονται από στερεότυπα; Πώς το διαχειριστήκατε;

"Από εμάς κάθε μορφή ρατσισμού είναι κατακριτέα, όσο για τα στερεότυπα έχουμε μπει στο τρυπάκι της κρίσης, αλλά κάνουμε αρκετή αυτοκριτική και δεν είμαστε ικανοί να κρίνουμε κανέναν πέρα από τον εαυτό μας."

 

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το κομμάτι «Φυλακή»; Πώς θα ορίζατε την εσωτερική ελευθερία;

"Προσπαθούμε να αποδράσουμε από την φυλακή της πολιτείας αλλά κλεινόμαστε στην φυλακή του Εγώ. Κλεισμένοι στις φοβίες, τις ανασφάλειες και τον εγωισμό μας. Το νόημα είναι να αποδράσεις από κάθε μορφή φυλάκισης του πνεύματος. Πραγματικά ελεύθερος είναι αυτός που δεν κυριεύεται από τις εξαρτήσεις και τα πάθη του,  αυτός που όσο κι αν φοβάται προχωράει."

Πώς μπορείς να βγεις απ΄ το “σκοτάδι”;

"Και το σκοτάδι έχει πράγματα να σου διδάξει. Μπορείς να πάρεις από το σκοτάδι και να δημιουργήσεις το πιο δυνατό φως, αρκεί να το θέλεις."

 

Tι σημαίνει για εσάς το να κάνετε μουσική; Τι όραμα έχετε για τη συνέχεια της πορείας σας;

"Είναι ανάγκη για εμάς να ακούμε και κάνουμε μουσική.  Θέλουμε να μείνουμε ενωμένοι και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας, τους προβληματισμούς μας κλπ με όσο κόσμο μας ακούει."

Κάπως ετσι λοιπόν φτάσαμε φτάσαμε στα Εξάρχεια την ημέρα της παρουσίασης, να μοιραστούμε μαζί τους όλα αυτά τα βαθιά, αληθινά συναισθήματα, κατευθείαν από τα εσώψυχα, που τρύπησαν τις καρδιές μας.

Το κλίμα οικογενειακό και οικείο, με τον Lobo να ανοίγει τo live, τον Novel 729 και το Ελεύθερο Πνεύμα από ΛΤ να συνεχίζουν στη σκηνή μαζί, κάνοντας μας ήδη να βραχνιάζουμε πριν καλά καλά ξεκινήσει η βραδιά. On decks, Dj Micro & Dj Moya, καθ’ όλη τη διάρκεια να γρατζουνούν με βινύλια τα beats και να δίνουν παλμό. Ακολουθούν οι Twinsanity, συμβάλλοντας για να δημιουργηθεί αυτό το εκρηκτικό κλίμα, και φυσικά από τη σκηνή δεν έλειψαν οι Zoro & Buzz. Όταν μάλιστα οι Fer De Lance εμφανίστηκαν στο stage, το μαγαζί έγινε κατακόκκινο από τα καπνογόνα. Η ένταση που έβγαζαν στη σκηνή ήταν απερίγραπτη, και εμείς δεν μπορούσαμε παρά να παρασυρθούμε από όλο αυτό. Για το τέλος μας κράτησαν για έκπληξη ένα cypher μεταξύ αδελφών. Lobo, Novel729, Ελεύθερο Πνεύμα, Twinsanity, Zoro & Buzz, TNT – Rationalistas, Νιο.Στε,  Άυλος542, και Ταφ Λάθος.

  FER DE LANCE σημαίνει Αιχμή Του Δόρατος. Είναι  Βαθιά, Αληθινά συναισθήματα. Τραγουδάμε για να ενώσουμε και να ενωθούμε.”

Ευχαριστούμε.

Συνέντευξη: Μαριλένα Βενέτη

 

tags

SHARE THIS