Loading
Oι ΙΩΣΗ στους Disturbans

Oι ΙΩΣΗ στους Disturbans

Μερικά λόγια με το Crew για το νέο δίσκο και όχι μόνο!

"Έχουν εστιάσει όλοι στα νούμερα και έχουν αφήσει την τέχνη τους σε δεύτερη μοίρα."

Το Ίωση σχηματίστηκε το 2013 από τον Αναλλοίωτο και τον Enemigo. Από εκεί και πέρα, ο υπόλοιποι κόλλησαν στην πορεία. Fenrir, Black Origami, Maskill, Conso, Horhe και ο Astral Bane (που αυτή τη στιγμή ζει στο εξωτερικό). Υπήρξε μια μεγάλη παύση αλλά τα τελευταία χρόνια η ομάδα έχει δει πιο ζεστά τη φάση τους. Μιλήσαμε μαζί τους στα Πατήσια και κάναμε μία ωραία επί της ουσίας συζήτηση. Τους ρωτήσαμε για τις πιο έντονες στιγμές που είχαν ως crew, το νέο δίσκο του Αναλλοίωτου, και τη γνώμη τους για τη σκηνή στην Ελλάδα. 

"Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποια πράγματα μέχρι σήμερα, υπάρχουν κάποια σημεία - σταθμοί για εμάς τους ίδιους και σίγουρα θα υπάρχουν και κάποια που τα ξεχνάμε τώρα. Το 2014 ας πούμε η νίκη του Enemigo στο 2ο New Blood Hip Hop Festival, το 2015 ήταν τα battles και το Schoolwave που συμμετείχε ο Enemigo, αλλά και η συμμετοχή μας στο Deadly Combination από το Bouriblog. Το 16 η νίκη του Enemigo στα battles, η παρουσίαση του δίσκου μας 1-10-16 στο Bums και η διπλή παρουσίαση που κάναμε στο Χυτήριο και το 2017 η συμμετοχή μας στο Deadly Combination και πάλι. Στα πιο πρόσφατα ξεχωρίζουμε σίγουρα το live που κάναμε τον Νοέμβριο του 2023 στο Bad Tooth, που είναι ένα από τα πιο δυνατά performance που έχουμε δώσει σαν σχήμα." 

 

Πώς προέκυψε η ιδέα του νέου δίσκου; 

"Θα ακουστεί κλισέ, αλλά αυτό που θέλαμε ήταν η επιστροφή του αληθινού. Θέλαμε να ακούσουμε το ηχόχρωμα των 90ς και γενικά να το δουλέψουμε όπως το μάθαμε. Το άλμπουμ λέγεται "Σαπίλα και Μιζέρια" και αποφασίσαμε να το κάνουμε όπως παλιά. Να μην ανέβει στις πλατφόρμες τίποτα, πέραν του βιντεοκλίπ, να κόψουμε CDs για όσους μόνοι τους ψαχτούν και μας ζητήσουν κόπιες και πρακτικά, να το μοιράσουμε χέρι με χέρι. Οι επιρροές μας στη συγκεκριμένη δουλειά είναι το Νεοϋορκέζικο ραπ των 90ς και η θεματολογία είναι καθαρόαιμο battle ραπ."

Γιατί αισθητική 90’s στο κλιπ; Πιστεύετε λείπει στο κοινό ή τείνει να ξεχαστεί τελείως; Θα δοκιμάζατε κάτι τελείως διαφορετικό;

"Εδώ η λέξη νοσταλγία είναι αυτή που κολλάει περισσότερο. Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε είναι να φέρουμε πίσω τα 90ς. Θέλαμε να δείξουμε πως αυτό που εντέλει μετράει είναι η μουσική και όχι η εικόνα. Παρότι είναι old school, είναι εξίσου ποιοτικό με σημερινές δουλειές. Χωρίς να θέλουμε να πούμε κάτι αρνητικό για αυτό που λέμε νέο ήχο. Εμείς πάμε με την καλή μουσική, ανεξάρτητα από το είδος."

"Η απήχηση που έχει σήμερα ο ήχος των 90ς σίγουρα δεν είναι αυτή που είχε τότε. Αλλά θεωρούμε πως όπως συμβαίνει με την μόδα, που φεύγει και επιστρέφει, έτσι κάποια στιγμή θα συμβεί και με τις τάσεις στο ραπ."

Kαι συνεχίζουν:

"Ένα γενικό σχόλιο πάνω στο σημερινό ραπ, είναι πως χωρίς να θέλουμε να τσουβαλιάσουμε από την πλειοψηφία των παιδιών που κάνει μουσική λείπουν τα skills. Σχεδόν όλοι πατάνε το ίδιο, έχουν ένα flat αποτέλεσμα και δεν τολμάνε να δοκιμάσουν κάτι δικό τους και διαφορετικό. Το οξύμωρο πάντως είναι πως όσο στιχουργικά αυτή τη στιγμή το ραπ παρακμάζει, οι παραγωγές ακμάζουν. Οι δουλειές που βγαίνουν είναι τρομερές. Σε κάθε περίπτωση,  μας αρέσει που βλέπουμε καινούργια παιδιά να έρχονται στη σκηνή."

"Μιλώντας για εμάς τώρα, σίγουρα δεν φοβόμαστε να δοκιμάσουμε πράγματα στη μουσική μας. Κάτι που θα φανεί και σε μια από τις επερχόμενες κυκλοφορίες μας, το single Bucks. Έχουμε πατήσει σε νέο ήχο και το ραπ μας είναι στα καλύτερα του. Όσον αφορά την παραγωγή, αυτή είναι του Joey Evans, ο οποίος είναι ένας από τους πιο ανερχόμενους beatmakers στο new era στην Ελλάδα."

         

Ποια είναι η άποψη σας για την μουσική ραπ βιομηχανία πλεόν και την ψηφιακή εποχή, δεδομένου ότι επιλέξατε να δίνεται ο δίσκος σε κόπιες χέρι με χέρι;

"Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της ψηφιακής εποχής, αρκεί αυτή να χρησιμοποιείται σωστά. Αυτή τη στιγμή, αυτό που αντιλαμβανόμαστε γύρω μας είναι πως έχουν εστιάσει όλοι στα νούμερα και έχουν αφήσει την τέχνη τους σε δεύτερη μοίρα. Έχουν αφήσει τον κώδικα του Hip Hop σε δεύτερη μοίρα."

"Είναι ωραίο που μπορούμε να έχουμε την εύκολη λύση και την ψηφιακή κυκλοφορία, αλλά ακόμα πιο ωραίο είναι να μην χρειάζεσαι κανέναν και τίποτα. Να τα κάνεις όλα μόνος σου. Για αυτό επιλέξαμε να δώσουμε το άλμπουμ χέρι με χέρι. Εδώ που τα λέμε στο ραπ μετράει πολύ… η χειραψία." 

"Δυστυχώς όσο τα πράγματα γίνονται πιο ψηφιακά, χάνεται και η αρχική μαγεία του Hip Hop. Εστιάζουμε σε νούμερα και τα τέσσερα στοιχεία απομακρύνονται το ένα από το άλλο. Δεν υπάρχει σήμερα η κουλτούρα, όπως την μάθαμε. Επίσης από το ραπ συγκεκριμένα, λείπει το ωμό της φάσης που σε εμάς προσωπικά αρέσει πολύ. Όλοι φοβούνται πως αυτό που θα πουν θα παρεξηγηθεί."

 

Πόσο σημαμντική είναι η κοινωνική δικτύωση ενος ραπερ για την προώθηση της μουσικής του; 

"Δεν το συζητάμε πως η δικτύωση είναι σημαντική. Σίγουρα για να καταφέρεις κάτι, θα πρέπει να ρίξεις πολύ δουλειά. Αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει να είσαι δικτυωμένος. Να σκας παντού, να σε γνωρίζει ο κόσμος. Ο δρόμος δίνει έμπνευση, οπότε είναι απαραίτητο να είσαι κοινωνικά δικτυωμένος. Το ζήτημα εδώ βέβαια είναι να υπάρχουν πρόσωπα, όχι προσωπεία. Αυτά που λες να σε αντιπροσωπεύουν και να μην ραπάρεις πράγματα που θα ήθελες να είσαι."

Το κοινο σας κυρίως από που προέρχεται;

"Η γρήγορη απάντηση είναι πως το κοινό μας προέρχεται από το δρόμο. Λόγω του ηχοχρώματος και της γενικότερης φιλοσοφίας μας, ο κόσμος μας είναι ο κόσμος που αράζει στις πλατείες και τις γειτονιές της Αθήνας.   Και φυσικά οι φίλοι μας. Οι οποίοι κυρίως είναι πλατειακοί σαν εμάς και έχουμε στήσει το Alcoholic Family. Τώρα τι είναι το Alcoholic Family; Είναι πρακτικά η παρέα μας. Οι φίλοι μας, οι γνωστοί μας και ο κόσμος μας. Όποιος είναι Ίωση, είναι και Alcoholic Family."

 

 Αλλα προτζεκτ που θα ακολουθησουν στο μέλλον.

"Μετά το Σαπίλα και Μιζέρια τρέχουμε κάποια πρότζεκτ και σόλο και σαν γκρουπ. Επιγραμματικά θα πούμε πως ο Enemigo και ο Fenrir ετοιμάζουν τις δικές τους προσωπικές δουλειές και ετοιμάζουμε και τον τρίτο δίσκο μας σαν Ίωση. Εκεί θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια μίξη του σκληροπυρηνικού ραπ των 90ς με το drill. Θα έχει κάποιες συμμετοχές από άτομα που θεωρούμε εμείς δυνατούς καλλιτέχνες και τα beats θα είναι των δύο παραγωγών μας Horhe και Conso. Αλλά σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να είμαστε φουλ ενεργοί, οπότε θα σκάσουν και σαν singles κάποιες δουλειές."      

 

 Ποιο το αντίδοτο για την Ιωση;

"Ποτέ δεν κάνουμε αντιβίωση στις ιώσεις, γιατί δεν πιάνουν τα αντιβιοτικά. Ακούστε το intro μας από το Ανώμαλες και Πιώματα και θα καταλάβετε!" 

Φωτογραφία: Βαγγέλης Νταικος

tags

SHARE THIS

WE ARE DISTURBANS

What happens here, never stays here.