Loading
Off The Hook Festival

Off The Hook Festival

Μία μεγάλη μουσική συνάντηση ελληνικής και ξένης σκηνής

Πολλοί μίλησαν για το μεγαλύτερο ελληνικό hip hop festival που έγινε ποτέ, ίσως δικαίως. Η αλήθεια είναι πώς το Off The Hook Festival κατάφερε να φέρει στον ίδιο χώρο πολλά ονόματα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, κάνοντας μας να γιορτάσουμε με το καλύτερο τρόπο το τέλος του καλοκαιριού. Εμείς θα θέλαμε να επικεντρωθούμε όχι τόσο στην ποσότητα των ονομάτων του μουσικού event, αλλά κυρίως στο ότι χάρη στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, ελληνική και ξένη hip hop σκηνή, αλλά και δύο στοιχεία που απαρτίζουν την κουλτούρα, βρέθηκαν στην ίδια μουσική γιορτή. Τα τελευταία χρόνια, μπορεί το Hip Hop να έχει κερδίσει την προσοχή και να αποτελεί νούμερο ένα επιλογή μουσικής παγκοσμίως, παρ’ όλα αυτά παρατηρείται το ιδιόμορφο, μα συχνό φαινόμενο, όταν κάποιος δηλώνει «χιπ χοπ ακροατής» να εννοεί μόνο ελληνόφωνης σκηνής ή ακροατής ορισμένων μόνο σχημάτων - καλλιτεχνών. Έτσι για μας είναι πολύ σημαντικό να δίνονται ευκαιρίες όπου όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν έναν ξένο καλλιτέχνη - σαφώς αξιόλογο - ακόμα και εξ’ αφορμής κάποιου MC που αντιπροσωπεύει τον ελληνικό χώρο. Επίσης δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός πως ο παραγκωνισμένος χώρος του DJing (συγκριτικά με του MCing) βρέθηκε στο προσκήνιο κάτω από τον διαγωνισμό του DMC όπου φιλοξενήθηκε στα πλαίσια του Off The Hook και χάρη σε αυτό αρκετοί ήταν αυτοί που για πρώτη φορά παρακολούθησαν τον ελληνικό διαγωνισμό που έστειλε τους δύο πρώτους νικητές στο Λονδίνο.

Από νωρίς το απόγευμα της πρώτης μέρας το DMC battle είχε ξεκινήσει με τους πέντε διαγωνιζόμενους να δίνουν παλμό στο fest, σε ένα ξεχωριστό stage παράλληλα με τα άλλα δύο στα οποία διεξήχθησαν τα lives. Dj Mysterons, Dj Mestre, Dj Mode, Dj Kitsos και Dj Rawcuts, διαγωνίστηκαν μεταξύ τους, μας εντυπωσίασαν με τα skills τους και κυρίως – αναφορικά με όσους DJs τους έχουμε ξαναδεί στους προηγούμενους διαγωνισμούς – με την συνεχή πρόοδο τους. Στην τρίτη θέση αναδείχθηκε ο Dj Rawkuts, χρόνια μυημένος στην κουλτούρα του hip hop ως b-boy (Dim Real), μας έκανε να χτυπηθούμε σε funk ρυθμούς με heavy grooves εμπνευσμένα από τη χρυσή εποχή κυρίως των 90’s. Την δεύτερη θέση με πολύ μικρή διαφορά του ενός βαθμού από την πρώτη, κέρδισε ο DJ Kitsos ο οποίος μάλιστα έχει κατακτήσει την μεγαλύτερη διάκριση σε ελληνική συμμετοχή στο παγκόσμιο IDA, κερδίζοντας μάλιστα την τρίτη θέση. Ο DJ Mode αναδείχθηκε νικητής του Greek DMC. Ξεκίνησε πρώτος και τερμάτισε πρώτος, παρουσιάζοντας μας ένα άρτιο set στο σύνολο του. Κρατώντας πολύ υψηλά το επίπεδο, μας υπενθύμισε στον λόγο που δικαίως κέρδισε την νίκη για τρίτη φορά στον διαγωνισμό, ισοφαρίζοντας και τον DJ The Boy στους τίτλους. Έτσι λοιπόν οι δύο νικητές είναι έτοιμοι για να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στον διεθνή διαγωνισμό σε λίγες μέρες από τώρα. Στο μεταξύ το live είχε ξεκινήσει ήδη στους υπόλοιπους χώρους, και επικρατούσε ένα κλίμα ενθουσιασμού και μεγάλη κινητικότητα καθώς το κοινό μεταφερόταν από το Cream στο Triumph stage για να παρακολουθήσει τους τρεις πρώτους που άνοιξαν το διήμερο φεστιβάλ..

Με εξαιρετική δυναμική ο Ραμμένος Άσσος μας υποδέχθηκε, και μας καλωσόρισε με τον Dj Millman παρέα.  Ακολούθησε ο Lobo Amarillo φέρνοντας μας χειμερινές μυρωδιές ερμηνεύοντας τον δίσκο που έβγαλε πριν μερικούς μήνες. Στη σκηνή ανέβηκε μαζί του και ο Novel729 για να βάλουν φωτιά, ενώ δεν έλειπε ο DJ Moya να συμβάλει στο αποτέλεσμα αυτό με τα κοφτερά cuts του. Αμέσως μετά συνέχισε ο Ζωγράφος με τα ποιητικά τραγούδια του να μας αγγίζουν τη ψυχή, ενώ ο Wise μας ταξίδευε με τις όμορφες μουσικές του από τα decks.

Ένα από τα ξένα ονόματα που περιμέναμε να δούμε την πρώτη μέρα του φεστιβάλ ήταν ο Αμερικάνος M-Dot που εδώ και πολλά χρόνια μετρά αξιόλογες δουλειές, συνεργαζόμενος με σπουδαία ονόματα όπως Method Man, Snowgoons, 7L Esoteric κ.α. Αλλά και ο ταλαντούχος Ολλανδός BlabberMouf, με τις γρήγορες μεταφορές και τα αποστομωτικά punchlines στα ραπς του. Μας ξεσήκωσαν και μας προετοίμασαν κατάλληλα για τους θρυλικούς Snowgoons καθώς ακούσαμε αγαπημένες μουσικές και τραγούδια που έχουμε λατρέψει από Wu και Mobb Deep μέχρι και δικά τους , ώστε να αρχίσουμε τον χορό και να τρελαθούμε πριν καλά καλά νυχτώσει.

Στο μεταξύ στην διπλανή σκηνή είχε ήδη ανέβει ο Iratus, ο οποίος έχει πάντα το σταθερό, πιστό κοινό του, πότε μελωδικός πότε θυμωμένος, ενώ ακολούθησαν στο ίδιο stage οι Complex, Hatemost και Styl Mo με το ιδιαίτερο style τους, έκαναν τον κόσμο να χορέψει με τα γρήγορα ψυχεδελικά beats. Τελευταίο συγκρότημα στον ίδιο χώρο ήταν οι RNS, με το δικό τους «άγριο» κοινό, και φυσικά τα moshpit που είναι το χαρακτηριστικό του.

Παράλληλα με τα παραπάνω μουσικά σχήματα με μικρή διαφορά εμφάνισης, στο Triumph stage ακούγονταν μελωδίες από μουσικά όργανα με ιδιαίτερους ήχους, μεταξύ hip hop και παραδοσιακής. Το λεγόμενο hip hop της Μεσογείου των Social Waste, με στίχο που σε κάνει να στοχαστείς, να αναζητήσεις την αλήθεια. Ακολουθεί ο Bloody Hawk με τη δική του δυναμική, να αντιπροσωπεύει τις φωνές που ήρθαν για να τον ακούσουν, λίγες μέρες πριν πετάξει στο ανύποπτο κοινό του το καινούριο του άλμπουμ και να σπάσει τις τάσεις στο youtybe. Στην τελευταία εμφάνιση της πρώτης μέρας, ενώ ο  Ocean Wisdom έδειχνε για ακόμη μια φορά τα εκρηκτικά skills του, αδιαμφισβήτητα όσοι ήταν στο live κράτησαν τις τελευταίες δυνάμεις τους για να παραληρήσουν στο τέλος με τα rolling που κόβουν την ανάσα όλων εκτός απ’ τη δική του. Αν και ποτέ ένα live δεν είναι αρκετό, ακόμα κι αν κρατά από νωρίς το απόγευμα, σίγουρα το αίσθημα κάθε άλλο παρά απογοητευτικό που τελείωσε ήταν, αφού η επόμενη ημέρα αναμενόταν πολύ πιο δυνατή…

 

Day 2 και ο κόσμος ήδη από τις πεντέμισι ήταν εκεί. Χαρούμενη διάθεση επικρατούσε και χαμόγελα αποτυπωμένα σε πρόσωπα μικρών και μεγάλων, εικόνα τόσο ελπιδοφόρα και όμορφη για να βλέπεις σε τέτοια lives. Opening αυτή τη φορά έκανε η Mi55T, που χαρακτηριστικά αντιπροσωπεύει τη female rap σκηνή στην Ελλάδα, καλωσορίζοντας μας με ήρεμο, μα ταυτόχρονα σκληρό και αξιόλογο ραπ.

Ακολούθησε ο Vlospa, κατευθείαν από τη συμπρωτεύουσα, σε πιο new school ήχο, συνδυάζοντας ελληνόφωνο και γαλλικό ραπ σε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα, εντυπωσιάζοντας το κοινό παρά την νεαρή του ηλικία. Στη συνέχεια Mr. Emor από 6ρια, ανέλαβε να ταρακουνήσει το Cream stage, τραγουδώντας και μιλώντας μέσα από την καρδιά του στο κοινό, ενώ Ο Billy Sio πάλι, στη διπλανή σκηνή, με trap ρυθμούς, αλλά και με δυνατή σκηνική παρουσία, ενθουσίασε τον κόσμο. O Sadomas αυτή τη φορά μας παρουσίασε ένα ιδιαίτερο θέαμα, καθώς στη σκηνή παρεβρέθηκε και μία όμορφη γυναικεία παρουσία, ονόματι Άσπα Ανωγιάτη που τον συνόδευε στα μελωδικά κομμάτια του με την μαγική πολίτικη λύρα της. Σε εντελώς διαφορετικά vibes το πρόγραμμα του live συνέχισε με τον Tsaki (J2F), ο οποίος σκηνικά ήταν αρκετά εκρηκτικός, δημιουργώντας φυσικά και το αντίστοιχο feeling στο κοινό, και ειδικά όταν συμπληρώθηκε το δίδυμο με τον Mo, o κόσμος από κάτω τους αποθέωσε.

Ενώ ήδη είχε βραδιάσει, και ενώ όλοι είχαν ζεσταθεί αρκετά με τα συγκροτήματα, ήταν η ώρα να αναλάβει τα ινία ο ΒΟΡ.ΑΣ. για να ανάψουν τα πρώτα καπνογόνα. Με κομμάτια από τον δίσκο που έβγαλε sold out δύο λαιβς το χειμώνα, αλλά και με παλαιότερα αγαπημένα, ο πιλότος aka Μικρός Κλέφτης τρέλανε τους πάντες, αποδεικνύοντας με τα skillz και τις αιχμηρές ατάκες του, ότι δεν βρίσκεται τυχαία στην κορυφή. Ο ΤΖΑΜΑΛ πήρε τη σκυτάλη και συνέχισε να κάνει γήπεδο τον χώρο της Τεχνόπολης. Βραχνιασμένες φωνές και καπνός παντού, τραγουδώντας τη Φαβέλα και φυσικά περιμένοντας με αγωνία τον καινούριο του δίσκο, όλοι έκαναν τον χώρο να θυμίζει κερκίδα.

Από τα δύο μέλη των Βόρειων, σε διαφορετικό mood συνεχίσαμε με μια MC, που παραδίδει κανονικότατα μαθήματα style και flow. H Lady Leshurr, παρέα με τον DJ Anais να την συνοδεύει ενεργά σε όλα τις τα τραγούδια, μας έκανε να χορέψουμε με την ψυχή μας, αφού και εκείνη παράλληλα με το καυστικό ραπ της, δεν σταμάτησε να χορεύει εξίσου, με αποκορύφωμα το stage diving της. Με εξαιρετικό ήθος, τόνισε πως σε κάθε εμφάνιση της επιθυμεί να έχει όσο πιο ουσιαστική επαφή με το κοινό της γίνεται, και μάλιστα απευθύνθηκε σε αρκετό κόσμο συγκεκριμένα και ευχαρίστησε όλους όσους βρίσκονταν εκεί να την ακούσουν. Επίσης, άξιο αναφοράς είναι κάτι που μας προξένησε θετική εντύπωση, και αναφερόμαστε στο γεγονός πώς όταν τελείωσε το δικό της show, έτρεξε κατευθείαν στο διπλανό stage για να δει και πραγματικά να τα σπάσει(!) με τον μύθο της rap τον R.A. The Rugged Man. Τα λόγια περιττά γι’ αυτόν τον άνθρωπο με τα τρελά skills και τις τόσες ατάκες σε ακούραστα και ακατάπαυστα rolling. Έναν άνθρωπο εξίσου με ήθος, λόγο της προσωπικής του ιστορίας, και σεβασμό προς το κοινό του αλλά και προς όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του χιπ χοπ. Αρκετά τρελός, ώστε να ανεβάσει τυχαία τον beatboxer Mike Pain, για να δώσει ρυθμό στο beat ώστε να χορέψει ο b-boy Roni, αλλά και άλλα παιδιά που ανέβασε στη σκηνή για να τα σπάσουν μαζί του μέχρι να… κατέβει ο ίδιος από τη σκηνή και να συνεχίζει να ραπάρει ανάμεσα στο κοινό! Δημιουργώντας εκρηκτικό κλίμα, ο θρύλος της αμερικάνικης σκηνής μας αποχαιρέτησε και μας προετοίμασε για το μεγάλο φινάλε.

Ο τρίτος από τα Βόρεια Αστέρια, ο ΛΕΞ, μας έκανε να κλείσουν οι φωνές μας εντελώς. Όπως και στο δικό του solo live, χιλιάδες κόσμος είχε μαζευτεί για εκείνον, για να ακούσουν τον δίσκο που τόσο σωστά περιγράφει την ελληνική πραγματικότητα και χτυπά στις καρδιές όλων, με τόσο κόσμο να έχει ταυτιστεί όλα αυτά τα χρόνια, σε μία δύσκολη εποχή.

Αυτός ήταν σίγουρα και ο ιδανικός τρόπος για να τελειώσει η βραδιά. Όλος ο κόσμος, έβγαινε από τον χώρο ικανοποιημένος από το διήμερο φεστιβάλ- κάτι εμφανές από τα ενθουσιασμένα και εξουθενωμένα πρόσωπα τους. Το Off The Hook Festival ήταν μία πολύ όμορφη μουσική γιορτή που ευελπιστούμε να γίνει θεσμός και κάθε χρόνο να μας χαρίζει γνώσεις και εμπειρίες.

Ευχαριστούμε πολύ την Noiz Art & Music Productions.

Κείμενο : Μαριλένα Βενέτη

Φωτογραφία: Κατερίνα Γεωργούλη

SHARE THIS