Loading
O RSN μιλά στους Disturbans

O RSN μιλά στους Disturbans

Μία σύντομη κουβέντα για το soundtrack του ντοκιμαντέρ "Tελαυταίο Ταξίδι" & το Live του Wax Tailor

Παραγωγός, Dj και μουσικός, ο RSN ξεκίνησε την καριέρα του σε νεαρή ηλικία, έχοντας μουσικές επιρροές από τη χρυσή εποχή της hip hop αλλά και της jazz/ hip hop. Αργότερα, με άξονα τις soul, funk και trip hop, ανακοίνωσε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο Muddy Roads (2011, Breathe Records). Ακολούθησαν οι Rsn - Play that funky music (2012, self independent release), We got Music (2013, The sound of everything / Cobalt), Analog Memories (2015, Minos EMI / Universal), Strange Eyes (2018, Agogo Records - Germany) / Victory (Single/ 2019, Agogo Records - Germany).Από το 2009 μέχρι και σήμερα, ο RSN συνεργάζεται ως Dj με το γνωστό βρετανικό συγκρότημα Belleruche, κορυφαίο στην παγκόσμια turntable soul σκηνή, πραγματοποιώντας πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα αλλά και περιοδείες σε Σερβία, Τουρκία, Ρωσία, Σουηδία, Γαλλία, Αγγλία, Ουκρανία και αλλού. Έχει επίσης συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο δίπλα σε ονόματα όπως The Wailers, Charles Bradley, Kid Loco, Zaz, Waldec, ενώ έχει ανοίξει συναυλίες καλλιτεχνών όπως οι Alpha Blondy, Dj Krush, Wax Tailor, Pa-rov Stellar και άλλους. 

Μεταξύ άλλων, το 2016 ανέλαβε να διασκευάσει το σήμα του ραδιοφωνικού σταθμού Kosmos (σε σύνθεση Πλάτωνα Ανδριτσάκη) όπου συνεργάστηκε με την ορχήστρα των Μουσικών συνόλων της ΕΡΤ, στο στούντιο του σταθμού. To 2014 ανέλαβε το βασικό theme, τη μουσική επιμέλεια και έπαιξε live στην διοργάνωση του TEDx Academy στο Mέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπογράφει τη μουσική του ντοκιμαντέρ της βρετανικής Guardian Greece's Big-gest Hospital (2010), του Debtocracy (Άρης Χατζηστεφάνου, 2010) καθώς και του τηλεοπτικoύ spot των Γιατρών του Κόσμου (2011). Έχει κάνει την παραγωγή σε δουλειές άλλων καλλιτεχνών, όπως το Gone Home και το While Everyone Sleeps του Keenya από την Hush Hush Records (Seattle / USA). Τα remixes του Down in Mexico, All the People, Ι'm coming home και Hang on to a Dream, έχουν ξεχωρίσει σε δεκάδες ραδιόφωνα και μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα.

Στις 16 & 17 Ιουνίου ετοιμάζεται να ανοίξει τα Live του Wax Tailor σε Θεσσαλονίκη & Αθήνα αντιστχοίχως, και εν όψει της εμφάνισης του, είχαμε μία σύντομη συζήτηση μαζί του αναφορικά με το live και την τελευταία του καταπληκτική δουλειά, στην οποία επιμελήθηκε τη μουσική στο ντοκιμαντέρ - ταινία "Το Τελευταίο Ταξίδι" του Άρη Χατζηστεφάνου. 

O δίσκος απαρτίζεται από 13 κομμάτια, τα οποία είναι βασισμένα στα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη καθώς και στα πλάνα του Άρη Χατζηστεφάνου, σκηνοθέτη και εμπνευστή του ντοκιμαντέρ «Τελευταίο Ταξίδι», το οποίο απέσπασε το βραβείο ΠΕΚΚ (Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) ως την καλύτερη ελληνική ταινία του Επίσημου Προγράμματος - ντοκιμαντέρ για το 2022 στο 24ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η καθηλωτικά ατμοσφαιρική σύνθεση του Rsn και οι χαρακτηριστικά ανεξίτηλες μελωδίες εμπνευσμένες από τα τοπία της ταινίας, καταφέρνουν να γεφυρώσουν την χιλιομετρική απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας και προσφέρουν μια βιωματική εμπειρία ακρόασης. Το design του εξαιρετικού εξωφύλλου του δίσκου έχουν επιμεληθεί για ακόμη μια φορά οι Till Noon ενώ το mastering υπογράφει ο Γιάννης Μαρκοπουλιώτης.

Ο Rsn μαζί με την μπάντα του, παρουσίασαν ζωντανά την μουσική του OST στις 17 Μαΐου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, με την ταυτόχρονη προβολή της ταινίας, υπό την Αιγίδα του City Festival και της Πρεσβείας της Ιαπωνίας. 

Ο δίσκος είναι ήδη διαθέσιμος και μπορείς να τον ακούσεις εδώ:https://spoti.fi/44Mer03

Πώς είναι η εμπειρία του να συνθέτεις ένα ολόκληρο άλμπουμ για να ενορχηστρώσει μια ταινία- ντοκιμαντέρ; Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείσαι με την μουσική επιμέλεια των ταινιών, ποια θεωρείς ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες σου;

Η αλήθεια είναι πως για μεγάλου μήκους ταινίες έχω γράψει σε 2 ως τώρα, βέβαια έχω γράψει την μουσική και τα θέματα για μικρά ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους. Νομίζω πως είναι αυτό που με τραβάει περισσότερο πλέον, το βρίσκω τρομερά δημιουργικό και challenging να γράφω μουσική πάνω σε εικόνα, ειναι ενας άλλος κόσμος που προτείθεμαι να τον ανακαλύψω. Αναφορικά με το Τελευταίο Ταξίδι πέρα από ένα brief, ο Αρης Χατζηστεφάνου μου έδωσε τεράστια ελευθερία στο τι μου βγαίνει να γράψω, διότι έγραφα πάνω σε πλάνα που είχαν ήδη τραβηχτεί.

Πώς ήταν η παρουσίαση στο Αστεροσκοπείο;

Στο Αστεροσκοπείο ήταν μια μαγική συναυλία! Σκεφτόμουν τον τρόπο που θα παρουσίαζα την μουσική του Soundtrack και τελικά μέσα σε διάστημα ενός μήνα είχα κλείσει το Αστεροσκοπείο και η συναυλία έγινε με ταυτόχρονη προβολή της ταινίας. Ήταν αρκετά challenging διοτι τεχνικά ήταν πολυ πιο δύσκολο απο μια κοινή συναυλία. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και ο κόσμος το αγκάλιασε.

 φωτό: Κική Παπαδοπούλου

Πώς εμπνεύστηκες για να φτάσεις στο τελικό αποτέλεσμα του άλμπουμ ; 

Τα μουσικά θέματα τα είχα γράψει για την ταινία, πήγαμε σε φεστιβάλ και ακούγαμε πολλά καλά λόγια και για την μουσική έτσι μου μπήκε η ιδέα να πάρω όλα αυτά τα θέματα και να τα κάνω κομμάτια που θα μπορούσαν να σταθούν και μόνα τους. Στην ουσία τις μελωδίες και την αισθητική την ενορχήστρωσα ξανά για να βγει σε δίσκο. Η μόνη έμπνευση που είχα για αυτό ήταν τα εξαιρετικά πλάνα του Άρη Χατζηστεφάνου από την Ιαπωνία.

Πώς επιλέχθηκαν οι τίτλοι του κάθε κομματιού; 

Οι τίτλοι του κομματιού είναι και οι ενότητες της ταινίας, στην ουσία είναι τα μέρη που είχε επισκεφθεί ο Καζαντζάκης όταν έγραφε το ‘Ταξιδεύοντας Ιαπωνία - Κίνα’

Ποια είναι τα άλμπουμ που επηρέασαν βαθιά τα μουσικά σου ακούσματα;

Ένα top 5 θα ήταν σίγουρα:

Wu Tang - Enter

Portishead - Dummy

Dj Shadow - Entroducing

Pink Floyd - Dark Side of the Moon

Dj Krush - Jaku

Ποιές σημαντικές στιγμές σε live-festival που έχεις συμμετάσχει έχουν χαραχτεί στη μνήμη σου;

Είχα την τύχη να μπω στην ηλικία των 25 στο Βρετανικό neo Soul συγκρότημα Belleruche, ταξιδέψαμε πολύ και ζήσαμε φοβερές στιγμές. Αλλά αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω μια θα ήταν σίγουρα η Συναυλία με τους The Waillers στην Γαλλία.

Αναφορικά με το live του Wax Tailor;

Έχω εξαιρετική ανυπομονησία να γίνουν οι συναυλίες σε Αθήνα και θεσσαλονίκη με τον Wax Tailor. Έχω ξαναπαίξει μαζί του το 2008 στην Θεσσαλονίκη, όταν γινόταν το THHF από την Zoltan Tribe. Ήταν η περίοδος που έπαιζα σαν dj των Razastarr και είχαμε συμμετάσχει στο Festival.

Το επίσημο Video-Clip, με αφήγηση του Γιάννη Αγγελάκα, στο κείμενο του Νίκου Καζατζάκη: 

Album Links

Spotify: https://spoti.fi/44Mer03

iTunes/Apple Music: https://apple.co/3HYu4YF

Deezer: https://bit.ly/44NNj0G

Amazon Music: https://amzn.to/3NWWUN0

Tidal: https://bit.ly/3nKJhpk

 

Tracklist

1) Entrance

2) Sakura

3) Osaka

4) Skit #1

5) Nara

6) Asakusa

7) Yoshiwara

8) Skit #2

9) Karoshi

10) Hiroshima

11) Hope

12) Skit #3

13) Exit

Athens Voice

"Η κινηματογραφική διάσταση τονίζεται υποδειγματικά από την μουσική του Rsn"

Provocateur

"Εκπληκτικά πλάνα, υπέροχη αισθητική, σκοτεινή τζαζ, ηλεκτρονικοί ήχοι και τρομερό δέσιμο της τότε εποχής με το σήμερα"

Lifo

"Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εγχώρια ντοκιμαντέρ που έχουμε δει εδώ και καιρό"

Το Βήμα

"Απρόσμενα ενδιαφέρον αποτέλεσμα"

Mic.gr

"Πανάξια λόγου η εμπνευσμένη μουσική επένδυση του Rsn. Όχι μόνο χορογραφεί ιδανικά το Τελευταίο ταξίδι, αλλά υπογραμμίζει τις αντιθέσεις και τις εναλλαγές ρυθμού και φωνής με τρόπο πρωτότυπο και ακουστικά δυναμικό."

 

Find Rsn on:

Facebook: https://bit.ly/3p1r3Lf

Instagram : https://bit.ly/2WlYTyn

Spotify: https://spoti.fi/38dFQvr

 

Wax Tailor 16 & 17 Iουνίου Θεσσαλονίκη & Αθήνα:

Official Facebook Event: 

ATH: https://www.facebook.com/events/1770157056686607

SKG:  https://www.facebook.com/events/1170168866941351

Προπώληση εισιτηρίωνviva.gr και του δικτύου καταστημάτων: (Public, Wind, Media Markt, βενζινάδικα Shell, BP, EKO, Metro, My Market)

E-Tickets: Αποκλειστικά από το Viva.gr στο παρακάτω Link:

ATH:  https://www.viva.gr/tickets/music/wax-tailor-fr-live-in-athens/

SKG:  https://www.viva.gr/tickets/music/wax-tailor-fr-live-in-thessaloniki/

Ευχαριστούμε τον Άρη Αζιλαζιάν aka RSN, τον Άγγελο Παπαπετρίδη & Enter Events 

Mαριλένα Βενέτη

SHARE THIS

WE ARE DISTURBANS

What happens here, never stays here.