Loading
Μιλήσαμε με τον Sakin πριν την παρουσίαση δίσκου του Σαββάτου στο Αn

Μιλήσαμε με τον Sakin πριν την παρουσίαση δίσκου του Σαββάτου στο Αn

"Προσπαθώ με το που ακούω την λέξη Rap να είναι αυτόματη η έκρηξη πλέον."

Τον συναντήσαμε πριν λίγες μέρες στην Νέα Ιωνία και τον Περισσό όπου και μεγάλωσε. Από τις κερκίδες μέχρι τη γέφυρα, που ακόμα φιλοξενεί κομμάτια ιστορικών crew, στις υπόγειες στοές και δίπλα στον ηλεκτρικό να χαζεύουμε τα βαμμένα βαγόνια. Από τις πιο όμορφες κουβέντες που έχουμε κάνει και αυτό χάρη στην οικειότητα που αμέσως χτίσαμε, στον αυθορμητισμό του, το χιούμορ και την άνεση που απάντησε σε όσα ερωτήματα του θέσαμε. Τον ρωτήσαμε τι σημαίνει το name του και μας είπε γελώντας πώς το έκανε bite απ’ τον πατέρα του... Ο Γιάννης Νίκας ή αλλιώς Sakin στα ποδανά, μας μίλησε λίγο πριν το πρώτο του μεγάλο live που θα γίνει στο An Club, αυτό το Σάββατο.

«Μεγάλη επιρροή αποτέλεσε για εμένα ο μεγάλος μου αδερφός, ο οποίος μου έδωσε και τα πρώτα ακούσματα από πολύ νωρίς. Με θυμάμαι στο δημοτικό ήδη να ξέρω να αντιγράφω από CD σε κασέτα τα αγαπημένα μου τραγούδια για το Walkman.» Μας είπε, όταν τον ρωτήσαμε, πώς μπήκε το hip hop στη ζωή του.

Και τα συγκροτήματα που είναι συνυφασμένα με τα εφηβικά σου χρόνια;

Θυμάμαι έντονα T.X.C, RAZASTARR, FFC, ΑΛΦΑ ΓΑΜΑ, ΖΝ, ΒΑΒΥΛΩΝΑ, ACTIVE MEMBER, 6ARIA, FLOWJOB, ΒΗΤΑ ΠΕΙΣ, PHASE 3, ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ, ΡΟΔΕΣ, ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ και από εξωτερικό classics όπως N.W.A, GANGSTARR, 2PAC, DMX, CYPRESS HILL, WU-TANG CLAN, D12, αλλά και LIMP BIZKIT, LINKIN PARK και άλλα.

Από αυτούς υπάρχουν άνθρωποι που σε απογοήτευσαν ή άλλοι που τους θαυμάζεις ακόμα; Ποιός ο λόγος;

Τους περισσότερους ακόμα τους θαυμάζω, νιώθω πολύ τυχερός που άκουγα τέτοια μουσική από τα πρώτα μου χρόνια, και θεωρώ ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στον χαρακτήρα και το ήθος μου.

Με απογοήτευσαν όσοι δεν κατάλαβαν το έργο τους και το πόση δύναμη είχαν πάνω σε εμάς ως κοινό, αλλά απλά έψαχναν το hit.

Μεγάλωσες σε μια περιοχή στη Αθήνα που γέννησε τους πρώτους μεγάλους Writers. Υπάρχουν κάποιοι που ξεχώριζες; Είχες κάποιο tag ή είχες δοκιμάσει να ασχοληθείς ποτέ με το Graffiti ;

«Ναι σε όλα !» (Γέλια). «Θυμάμαι άγραφο κώδικα τιμής από τότε, ότι ποτέ δεν πατάς κομμάτι στη γέφυρα της Νέας Ιωνίας.  Ήταν η Μέκκα του Graffiti. Κάθε φορά που πέρναγα χάζευα ένα δεκάλεπτο.

Αγαπημένος φίλος writer αλλά και πρότυπο ήταν ο Κωστής ο Δαμουλάκης, γνωστός ως Jamer απ' τους OFK, μαζί με τον Λεκί και άλλα παιδιά τότε που είχαν ομορφύνει αρκετά τη γέφυρα. Είχα άπειρα tags και όλα τα θεωρούσα μούφα. Δεν μου άρεσαν, μάλλον απλά δεν το είχα χαχαχα! Για αρκετά χρόνια, ακόμα και τώρα, αν έχω έναν marker θα υπογράψω Sakin. »

Τι έχεις νοσταλγήσει περισσότερο από εκείνα τα χρόνια?

«Τι ωραία ερώτηση!» Και συνεχίζει… « Με ενοχλεί που δεν βλέπω νέες δουλειές στην γέφυρα, χαρακτήρες εξωπραγματικούς με απίστευτα χρώματα, με ενοχλεί που δεν υπάρχει κώδικας τιμής, δεν υπάρχει σεβασμός σε πολύ όμορφες δουλειές και με ενοχλεί που όταν περνάω από την γέφυρα δεν βλέπω τον Κωστή αλλά ξέρω ότι όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Aπλά μία χάρη ρε μαλ@κες... Μην πατάτε τα έργα τέχνης αν δεν έχετε ένα νέο για τον κόσμο ! »

Ενώ μετράς αρκετά έτη που κυκλοφόρησες το πρώτο σου κομμάτι σε βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να μπαίνεις πάλι δυναμικά στο παιχνίδι. Τι σε οδήγησε σε αυτήν την δημιουργική έκρηξη;

«Νομίζω ότι πάντα ένιωθα την ίδια έκρηξη μέσα μου για την κάθε μου δουλειά την ώρα που την έκανα. Απλά με το που την έγραφα και την ηχογραφούσα νόμιζα ότι τελείωσε, κάτι το όποιο δεν ισχύει. Εγώ απλά περίμενα ένα θαύμα για να ζήσω αυτό που θέλω, δηλαδή το live rap on stage, αλλά στο παιχνίδι αυτό δεν έχει θαύματα. Αν θες κάτι, πρέπει να το διεκδικήσεις,  εσύ ο ίδιος, πλαισιωμένος  από καλούς συνεργάτες.

Άφησα στην άκρη τα προβλήματα και έψαχνα λύσεις... Εβαλα στόχους ένα χρόνο πριν και γέμισα χαρτάκια “Post It” με "to do" πράγματα  που  θέλω να καταφέρω. Πριν από λίγες μέρες η κοπέλα μου με ρώτησε ενώ μάζευε το σπίτι “Αυτά που να στα φυλάξω”,  γιατί ξέρει πόσο σημαντικά ήταν για μένα! Της απάντησα “Πέτα τα, τα καταφέραμε όλα!” Απ' τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μου...

Πλέον για να βγει κομμάτι απ' τον Sakin, τα lyrics, το beat, το rec, το mixing και το mastering, θα πρέπει να είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδo, όπως και τα visuals, τα videos και η προώθηση. Για να τα καταφέρω αυτά, προσπαθώ με το που ακούω την λέξη Rap να είναι αυτόματη η έκρηξη πλέον

Tι σε προβληματίζει και τι νομίζεις πως είναι αυτό που λείπει από την ελληνόφωνη σκηνή;

«Aυτό που με προβληματίζει είναι η σχέση “λεφτά – ράπερ”,  ότι ενώ ήμασταν μια σκηνή που το τσαμπέ επικρατούσε για χρόνια, τώρα πλέον για μερικούς έχουν ανέβει αισθητά οι οικονομικές απολαβές. Όταν δίνεις πολύ φαγητό απότομα σε κάποιον πεινασμένο για μέρες, μπορεί να σκάσει. Θέλει λίγο λίγο.

Επίσης δεν μου αρέσει που συχνά από κάποιους κρίνεται η μουσική από αριθμούς και όχι από το περιεχόμενο, την ουσία από ό,τι ακούνε ή βλέπουν. Το ραπ δεν είναι μαλακτικό ρούχων για να παίρνεις μόνο το πιο γνωστό!»

Ποιές οι επιρροές σου μουσικά και στιχουργικά που πλαισίωσαν το καινούριο άλμπουμ;

«Θεωρώ πως μουσικά είναι ένας νέος ήχος στο σύνολο του. Alternative Trap beats από τον Two Tokens που έχω την χαρά και τιμή να είμαι ο πρώτος που πάτησε μουσικές του, μετά απ' τα τεράστια άλματα εξέλιξης που είχε.

Δεν είχα κάτι στο μυαλό μου ως επιρροή όταν το άρχισα, αλλά ταυτόχρονα ήθελα να πατήσω σε νέους ήχους όμως με διαφορετικό τρόπο, και να ανακαλύψω νέα skills ενώ γράφω. Επίσης το project αυτό είχε timeline 6 μήνες, τα lyrics είναι την ίδια εποχή, όπως και τα beats.  Όλα την ίδια περίοδο, αποφάσισα να το κάνω για να βγει το άλμπουμ ώστε να μπορέσεις να καταλάβεις ότι αυτά τα 9 κομμάτια στην ουσία είναι ένα : είναι το " All Star ". Ένας δίσκος αυτοπαρουσίασης, επιθετικός, μα ταυτόχρονα βιωματικός.»

Έτσι τον ρωτήσαμε με ποια κριτήρια επέλεξε τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν για τον δίσκο, και θελήσαμε να ακούσουμε περισσότερα γι’ αυτό.

«Στο "All Star" ήξερα εξ' αρχής τι ήθελα. Το "τέλειο" αποτέλεσμα για μένα, να νιώσω μέσα μου ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο καλύτερα και με αυτό στο μυαλό μου διάλεξα όλους τους συνεργάτες μου.

Για αρχή ο άνθρωπος που ήταν μαζί μου σε αυτό, ο Two Tokens, ο beatmaker του δίσκου, ένα διαμάντι στη λάσπη.

Απίστευτες ιδέες, σε συνεργασία με τον παραγωγό Jimmy Fo, που ήταν ο καταλληλότερος για να δώσει ποιότητα στον ήχο με το mix και το master .

O JK 1 στην ηχογράφηση στο  Mixdown studio, μοναδικός στο να με κάνει να νιώθω άνετα όταν ηχογραφώ, σαν μεγάλος αδερφός.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ καθώς και το νέο logo είναι απ' τον Master στο είδος του Alexander Parnassus .

Τα animated audio στο Youtube είναι από την XTPD graphics, όπως και η αφίσα του live και τα διάφορα promo videos και τα teasers.

Τέλος, η Innersense Productions στην διανομή του δίσκου, καθώς και σε θέματα οργάνωσης και προώθησης του Live της παρουσίασης του δίσκου.»

Μίλησε μας για το πρόσφατο κλιπ που κυκλοφόρησες . Πως ήταν σαν εμπειρία; Θεωρείς ότι ένα μήνυμα μπορεί να περαστεί ευκολότερα με τη βοήθεια της εικόνας ή αποπροσανατολίζει τον ακροατή;

 «Φτιάχνω και φέρνω Νάμα , πάνω στα beats OSAMA , μόνος στη μάχη , δίνω την μάχη θέλουν να με φάνε Μάνα!»

«ΟSAMA λοιπόν, το πρώτο μου κλιπ. Με τον Κωνσταντίνο Πριόβολο περάσαμε τέλεια και νομίζω φάνηκε, street βολτάδα, παρέα από γειτονιά και η σκύλα και μούσα μου Λάνα, η οποία ήταν και η αφορμή του κλιπ. Κάποτε είπα δεν θα πάρω ποτέ σκύλο σε διαμέρισμα...μέχρι που είδα την Λάνα... Το ίδιο είχα πει και για τα κλιπ... Οπότε ποτέ μην λες ποτέ! Ίσως κάνεις όλα σου τα ποτέ μαζί !

Τα βίντεο κλιπ καλά είναι, αλλά η καλή μουσική υπήρχε πριν τα βίντεο κλιπ, ανέκαθεν αρκούσε να κλείσεις τα μάτια σου και να ακούσεις.»

Πρώτο μεγάλο live. Ποιός ήταν ο λόγος που επέλεξες αυτό το line up και ποιος είναι ο στόχος σου για εκείνη την ημέρα;

«Σχεδόν 10 χρόνια περιμένω αυτήν την στιγμή. Το line up είναι μελετημένο για να ‘χει αυτό που λέει ο τίτλος του δίσκου: "All Star" .

Άτομα τα οποία τα θεωρώ πραγματικά αστέρια αυτόφωτα με ήθος και αγάπη για αυτό που κάνουν!

Κύκλωμα είναι η ομάδα της καρδιάς μου και αγαπημένο μου συγκρότημα και σαν ακροατής και σαν φίλος, τους αγαπώ. O Mr.Emor από τα 6άρια που έχει παίξει ατελείωτες ώρες στα ακουστικά μου από παιδί ως και σήμερα. Λατρεύω το στυλ και το πάθος του, όπως το ίδιο και για τον Μανόλο μας τον Εξωκοσμικό, που αν και τον γνώρισα πιο πρόσφατα από όλους,  με το που τον γνώρισα είδα ακριβώς το ίδιο παιδί που άκουγα και εγώ όταν ήμουν παιδί και ακόμα συνεχίζω. Και με Dogs in style το απίστευτο band του, αλλά και solo φρέσκα που μας ετοιμάζει και περιμένω πώς και πώς.

Τέλος, το κερασάκι στη τούρτα : Οι ΒΑΣΗ 129. Τα παιδιά αυτά για μένα είναι το παρόν και το μέλλον μαζί. Η όρεξη, το πάθος, και το πόσο καλά συνεργάζονται πάνω και κάτω απ' την σκηνή είναι πραγματικά μαγικό, σε κάθε live, τους χαίρομαι και πιο πολύ ! Στα decks πίσω μου θα έχω τον φίλο και παραγωγό Jimmy Fo

Τι προσδοκείς γενικά για την πορεία της μουσικής σου;

«Αυτό που θέλω από εδώ και πέρα είναι να χτίσω λίγο-λίγο την επαφή με τον κόσμο. Να κάνω lives σε όλη την Ελλάδα, να γνωρίσω άτομα που αγαπάνε να κάνουν ό,τι και εγώ, ανθρώπους που αγαπάνε τη μουσική και ίσως μελλοντικούς συνεργάτες. Θέλω σε κάθε δίσκο, σε κάθε κομμάτι, να νιώθω πιο ολοκληρωμένος και πιο δυνατός!» 

 

 

Event link: https://www.facebook.com/events/519068998903312/

Youtube channel: https://www.youtube.com/channel/UCaaW9UVxzVkowC0Z0_-JEqw

Sakin Fb page: https://www.facebook.com/SakinTwentyTwo/ 

Sakin on Instagram: https://www.instagram.com/sakin_athens_22/

Ευχαριστούμε πολύ την Innersense Productions Athens για την διαμεσολάβηση και τη συνεργασία γι' αυτήν την συνέντευξη.

Επιμέλεια Φωτογραφίας: Βάσω Χατζή

Συνέντευξη: Μαριλένα Βενέτη

tags

SHARE THIS