Loading
“Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα.”

“Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα.”

Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ - #KillahP

“ΠΑΡΩΝ” Βαριά λέξη, ασήκωτη. Όχι να την πεις, αλλά να την εφαρμόσεις. Να δώσεις σάρκα κ οστά. Είτε με ωμέγα, είτε με όμικρον, ο παρανομαστής είναι κοινός. Παρόν ίσον τώρα. Δεν υπάρχει ούτε αόριστος, ούτε μέλλοντας.

Δεν έγινε ξαφνικά. Είχε προετοιμαστεί από καιρό. Την προετοίμαζαν οι νεοναζί με τη κλιμακωτή τους δράση, από τις βίαιες επιθέσεις σε μετανάστες, ομοφυλόφιλους, αριστερούς, σε όποιον τους τρόμαζε η διαφορετικότητα του. Ξεκίνησε επίσημα με την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ (12 Ιουνίου 2012), συνεχίστηκε με την απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013), την τετελεσμένη ανθρωποκτονία του 27χρονου Σαχζάτ Λουκμάν (17ης Ιανουαρίου 2013) και κορυφώθηκε με τη δολοφονία του Παύλου. Παράλληλα την προετοίμαζε το κράτος με μία ακροδεξιά πολιτική χάραξη και τη στήριξη των χρυσαυγιτών. Την προετοίμαζαν τα ΜΜΕ με την θεωρία των δύο άκρων και τη συνεχή προβολή των ναζί που προωθούν κάθε μισανθρωπιστική δραστηριότητα της Χ.Α. ως δήθεν συστημική αντίδραση. Την προετοίμαζε η αστυνομία, η οποία όπως ξέρει καλά να κάνει τόσα χρόνια, δολοφονεί, τραμπουκίζει και τραυματίζει, έτσι και τότε, συνεργάστηκε και συγκάλυψε τους εγκληματίες, αφήνοντας να γίνει μια δολοφονία ενώ εκείνη τη στιγμή ήταν παρούσα. Μα επίσης, την επέτρεψε η γενικευμένη απάθεια μεγάλου κομματιού της κοινωνίας που κινείται χρόνια τώρα ανάμεσα σε έναν επικίνδυνο πατριωτισμό  και εθνικισμό, ανάμεσα στην συνωμοσιολογία και στον κοινωνικό κανιβαλισμό, ανάμεσα στην απάθεια και στο εθνικιστικό παραλήρημα. Μια κοινωνία που επέτρεψε να γίνουν πολλά εγκλήματα, πριν φτάσουμε σε αυτό. Απλά εκείνη την ημέρα ξημέρωσε η μέρα που δεν θα έπρεπε να έχει ξημερώσει.

Αύριο είναι η ημέρα της απόφασης. Δεν πιστεύω στη δικαιοσύνη που θα αποδώσει το κράτος. Ανέκαθεν οι πολιτικές ηγεσίες δέχονταν οποιαδήποτε πράξη των νεοναζί προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τους. Εξαπέλυαν επιθέσεις ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και τους εργατικούς αγώνες, τις καταλήψεις, τους μετανάστες, εκμεταλευόμενη το δικαίωμα του κράτους να πλανάται και την άσκηση της νόμιμης βίας. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών δεν τα έχτισαν οι νεοναζί της Χ.Α, τον εργασιακό μεσαίωνα και τα σκλαβοπάζαρα της οικονομικής εξαθλίωσης δεν τα καθιέρωσαν οι φασίστες .Τους θανάτους μεταναστ(ρι)ων στο Αιγαίο και τον Έβρο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο αστυνομικός έλεγχος των γειτονιών, τη βία των αφεντικών, την τρομοκράτηση των μειονοτήτων στους δρόμους, τους έφεραν οι επίσημοι θεσμοί του κράτους με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σε πολύ μεγαλύτερο εύρος από αυτά για τα οποία κατηγορούν τους χρυσαυγίτες. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις απλά έβαζαν το πλυντήριο των νεοναζί, και τώρα λαϊκίζουν ρίχνοντας πραγματικά στα μαλακά τους δολοφόνους. Αναμενόμενες αστυνομικές, δικαστικές και πολιτικές μεθοδεύσεις οδηγούν το αποτέλεσμά της δίκης. Οι φασίστες οπλίζονται από τους κυβερνώντες. Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη, επομένως, στην υποκριτική δημοκρατική ευαισθησία της κυβέρνησης.

Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, οι προσπάθειες ολοκληρωτικού ελέγχου της κοινωνικής ζωής συνεχίζονται και θα συνεχιστούν είτε μπουν οι χρυσαυγίτες στη φυλακή είτε όχι. Γιατί ο φασισμός ως κρατικίστικη τάση αντιμετωπίζεται μόνο αν μπαίνει στο στόχαστρο μαζί με το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει. Ο φασισμός δεν μπορεί να ηττηθεί μέσα από κρατισμό· ο κρατισμός είναι ο γεννήτοράς του.  Οι μάχες δεν έχουν τελειώσει. Η φασιστική απειλή μπορεί να ηττήθηκε και να πετάχτηκε και πάλι τον υπόνομο, με τους χρησαυγίτες να προσπαθούν να πετάξουν έξω την ουρά τους, ιδρύοντας δεκάδες ναζιστικά μικρο-κόμματα, αλλά έχουμε να δώσουμε ένα μακρύ και σπουδαίο αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά. Υπάρχει αδιαμφισβήτητα μια αντιφασιστική κοινωνική δυναμική που στέκεται κοντά στα θύματα των χρυσαυγιτών και επενδύει σε μια καταδικαστική απόφαση ως μια μερική νίκη. Ωστόσο, αν ενδιαφερόμαστε πραγματικά να εξοστρακιστεί ο φασισμός από την κοινωνία, το να περιμένουμε να συμβάλει το κράτος με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Φασιστικές οργανώσεις υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο, ανάλογα με τα συγκυριακά συμφέροντα των κυριάρχων.

Η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να τσακιστεί οργανωτικά με κάθε απαραίτητο μέσο. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να σπάσουμε την σύνδεση ανάμεσα στον σκληρό ναζιστικό πυρήνα και τον ευρύτερο κύκλο των ανθρώπων που την ψήφισαν χωρίς ή με το να υιοθετούν τις ιδέες της. Βασικό στοιχείο κάθε πετυχημένης αντιφασιστικής δράσης είναι να ξεσκεπάζει τη Χρυσή Αυγή σαν αυτό που πραγματικά είναι: νοσταλγοί του Χίτλερ και του Ολοκαυτώματος, απόγονοι των Ταγματασφαλιτών, συνεχιστές των βασανιστών της Χούντας. Μόλις βρεθούν απομονωμένοι, οι νεοναζί θα νιώσουν τον συντριπτικό συσχετισμό που υπάρχει σε βάρος τους στην κοινωνία και θα είναι πολύ ευκολότερο να τσακιστούν από την μαζική δράση. Η αποκάλυψη αυτή, συνδέεται άρρηκτα με την στάση σου. Με την προσπάθεια να κόψεις κάθε δυνατότητα των νεοναζί να σπέρνουν το φασιστικό τους δηλητήριο και να οργανώνουν πυρήνες και νέα μέλη, στις γειτονιές, στα σχολεία και τις σχολές, στους εργατικούς χώρους, στη Βουλή, παντού. Οι νεοναζί δεν έχουν δικαίωμα λόγου, επειδή ακριβώς ο ναζισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι έμπρακτο κάλεσμα σε ρατσιστική και φασιστική βία. Οι ρίζες του ναζισμού ξεριζώνονται πολύ ευκολότερα στην αρχή τους, όταν είναι αδύναμες. Για να γίνουν αυτά, χρειάζονται πλατιές αντιφασιστικές επιτροπές δράσης σε κάθε γειτονιά και κάθε χώρο, ώστε να συσπειρώνουν πολιτικά όλους όσους πρεσβεύουν τις ίδιες ιδέες, από εργατικά σωματεία της περιοχής, συλλόγους, φοιτητές, σχολές και τα σχολεία. Να μην επιτρέπεται στους νεοναζί να λαϊκίζουν δήθεν αντισυστημικά, και παράλληλα να συσπειρώνει όλες τις αντιφασιστικές ευαισθησίες από οποιαδήποτε αφετηρία και αν ξεκινάνε.

Οι φασίστες τρέφονται από την ρατσιστική πολιτική των κυβερνήσεων και την μετατροπή των μεταναστών σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης. Γι’ αυτό και η αντιφασιστική πάλη χωρίς αντιρατσιστικά επιχειρήματα είναι ανεπαρκής. Η καλύτερη απάντηση στη ρατσιστική βρωμιά, είναι η πάλη όλων μας ενάντια σε κάθε είδους φυλετική διάκριση, ειδικά τώρα που επίκειται ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα λόγω του πολέμου στην Αρμενία. Μιλήστε όταν δείτε μπροστά σας μια ρατσιστική επίθεση, μην σιωπάτε κοιτώντας τη «δουλειά σας». Είναι η δουλειά σας, γιατί όταν θα ‘ρθει η δική σας σειρά να αντιμετωπίσετε κάτι ανάλογο, θα έχετε ήδη καλλιεργήσει μια εγωκεντρική νοοτροπία στους γύρω σας, ώστε να μην βοηθηθείτε από κανέναν. Παλέψτε για τα εργασιακά σας δικαιώματα, μην δέχεστε όποια ακραία δήθεν νομότυπη παραβίαση των δικαιωμάτων σας.

Ο φυλετικός και θρησκευτικός ρατσισμός, τα πατριαρχικά δόγματα που διέτρεχαν και διατρέχουν το συλλογικό ασυνείδητο των επιμέρους κοινωνικών συγκροτήσεων, οι διακρίσεις με ακραία έκφρασή τους την υιοθέτηση, καλλιέργεια και ηθική νομιμοποίηση της νοοτροπίας του βιασμού, με την κοινωνική και πολιτική σχετικοποίηση της έμφυλης βίας ακόμα και στις πιο ακραίες της μορφές, η αναπαραγωγή και διαιώνιση των σεξιστικών αντιλήψεων και πρακτικών, αποτέλεσαν και αποτελούν εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια, εξίσου πολύτιμα εργαλεία στα χέρια της κυριαρχίας, τόσο για το ρίζωμα, την ανάπτυξη των σύγχρονων φασιστικών κομμάτων και οργανώσεων. Αγωνιστείτε ενάντια στη ξενοφοβία και στον φυλετικό ρατσισμό, ακόμη και αν πρέπει να αναθεωρήσετε παραδεδεγμένες αλήθειες που μέχρι τώρα θεωρούσατε αποδεκτές.

Θα πρέπει να εργαστούμε άμεσα, συλλογικά και συντονισμένα, ώστε να συνθέσουμε το συντομότερο δυνατό οργανωτικό πλαίσιο ετοιμότητάς μας, απαντώντας με τα καταλληλότερα μέσα λόγου και δράσης, στην εκάστοτε πρόκληση και προβοκάτσια των φασιστών. Αν δεν καταφέρουμε να συνθέσουμε οργανικά τον αντιφασιστικό αγώνα με την επαναστατική προοπτική, εκτιμούμε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουμε έδαφος, που πρακτικά σημαίνει ότι το κερδίζουν οι νεοναζί, ώστε να επανανομιμοποιηθούν . Ξεσκεπάστε τη ψεύτικη ρητορική, τις  ρατσιστικές αιχμές, τις φυλετικές διακρίσεις, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕ κάθε φασίστα από τις ζωές σας, από τη δυνατότητα να βρει χώρο στη δημόσια ζωή. Μόνο με μια τέτοια εκστρατεία, θα αποκλείσει κάθε δυνατότητα της Χρυσής Αυγής να συσπειρωθεί.

 

Παρών. Παρόντες. Στο Εφετείο αύριο. Αλλά και τώρα. Παρόν. Αντιφασίστας, δεν σημαίνει αριστερός ή να τάσσεσαι σε κάποιο είδος πολιτικού μετώπου με κρατιστές, αριστερούς ή δεξιούς. Αυτό το «antifa» που σε αρκετές περιπτώσεις έχει γίνει εναλλακτική lifestyle ταυτότητα, κάθε άλλο παρά ικανοποιητική βάση αποτελεί. Είναι χρέος κάθε ανθρώπου που διαπνέεται από τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης να ορθώνει ανάστημα μπροστά στον φασισμό. Θέλουμε να γεμίσει η Αθήνα και όλη η Ελλάδα από φωνές που βραχνιάζουν για ελευθερία και δικαιοσύνη. Και αύριο και πάντα. Όχι μόνο σε πορείες. Θέλουμε στάση ζωής. Ο μαχητικός αντιφασισμός πρέπει να ναι παρών κάθε μέρα, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας μας. Αυτή είναι η πραγματική δικαιοσύνη που θέλουμε να αποδοθεί. Να τσακίσουμε τον φασισμό στην καθημερινότητα, στο σχολείο, στη σχολή, στη δουλειά, στο δρόμο, στη γειτονιά, μέρα και νύχτα !

“Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα.” Αλμπέρ Καμύ.

Κείμενο: Μαριλένα Βενέτη

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Ηρωας

 

 

 

 

SHARE THIS