Loading
ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Ανταπόκριση από την Παρουσίαση Δίσκου

ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Ανταπόκριση από την Παρουσίαση Δίσκου

"Άπατη Γη" - Live στο Ρομάντσο

Στις αρχές του χρόνου, ο Οδυσσέας κυκλοφόρησε ένα LP αποτελούμενο από εννέα κομμάτια. Το «Άπατη Γη» είναι ένα έργο που επιδιώκει την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στη μελωδία και τη βαρύτητα. Νοηματικά αφορά την αέναη αναζήτηση του ανθρώπου να κατανοήσει την ύπαρξη του μέσα στο σύμπαν, να μεταφράσει τις μυριάδες γλώσσες που το αποτελούν, ώστε να καταλήξει σε έναν ύμνο της ζωής, της οικογένειας και αποδοχής της θνητότητας. Ο Οδυσσέας από το ξεκίνημα του ως Razastarr, με το πρόσφατο σχήμα Muddy Vibez (απρτιζόμενο από τον ίδιο, τον JK One και τον DJ Wheel M - https://disturbans.gr/articles/muddyvibezlive-review-disturbans/), έως και τώρα ανήκει και πρεσβεύει το ελληνόφωνο hip hop, όμως ποτέ δεν εγκλωβιζόταν σε στενά όρια και δόγματα της μουσικής, ανέκαθεν το ύφος του ήταν ξεχωριστό. Σου προσέφερε αυτό το κάτι παραπάνω, που ιδιαίτερα μεγαλώνοντας αναζητάς στον στίχο, μια θεματολογία που δεν αφορά τα απλά πρακτικά και υλικά κομμάτια της καθημερινότητας της ζωής, αλλά δείχνει διάθεση προσέγγισης του ενδότερου νοήματος της. Οπότε οι ομοιότητες του τελευταίου LP αναφορικά με το νοηματικό περιεχόμενο του σε σχέση με τις προγενέστερες δουλείες του, ουδόλως τυχαία δεν είναι. Από πλευράς ροής και μουσικής προσέγγισης έχει έτη τώρα, διαμορφώσει κάτι πρωτότυπο και ξεχωριστό. Συνοχή βρίσκουμε και στα κομμάτια του «Άπατη Γη». Μουσικά οι παραγωγές είναι προσεκτικά διαλεγμένες από beatmakers που έχουν συμμετάσχει και σε προηγούμενα άλμπουμ του, ατμοσφαιρικές και δυνατά beats από τους: Yegor Cergei, Jay Son, Ghetto Rock, Airetikos (Deadlock), αλλά και του ίδιου του Οδυσσέα, όπου μάλιστα ο ίδιος έχει δημιουργήσει και επιλέξει να είναι ανάμεσα στα 9 αυτά κομμάτια ένα δικό του Instrumental, το “At Lust Together (I.W.F.U.)”. Ο DJ Wheel M στο LP έχει σταθερή παρουσία, αφού με τα scratches του κεντά τις μουσικές, ώστε να αντικατοπτρίζουν τον αληθινό hip hop ήχο. Επίσης δεν θα λείψουν από αυτό feats με τους υπόλοιπους Muddy Vibez, τον Andri J στο “Φανταστικό και Υπέροχο” και με την Daphne Bluebird στο κομμάτι “Αστρόπλοιο”, το οποίο έχει γυριστεί και σε ένα πανέμορφο video clip γεμάτο 90’s μνήμες, σε σκηνοθεσία και μοντάζ του Σπύρου Στεριώτη. Το συγκεκριμένο τραγούδι αναμφίβολα είναι ένα από τα καλύτερα του LP. Η Daphne Bluebird σε αυτό προσθέτει μια αισιόδοξη και παιχνιδιάρικη χροιά και το αποτέλεσμα δικαιώνει. Το κατ’ εμέ highlight, βέβαια, κομμάτι που κέρδισε την καρδιά μου και σίγουρα πολλών ακόμα, ήταν το “Αναστασία”, που ήθελα τόσο πολύ να το ακούσω ζωντανά.

Όλα αυτά ήταν αρκετά για να περιμένουμε με ανυπομονησία την ημέρα  της παρουσίασης του δίσκου. Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020, ο Οδυσσέας με διοργάνωση της Innersence Productions, γιόρτασε την «Άπατη Γη» μαζί μας στο Ρομάντσο. Η βραδιά εκείνη ήταν πλημμυρισμένη από συναισθήματα. Αρχικά προϊδεαστήκαμε για κάτι τέτοιο, αφού με την άφιξη μας στον χώρο που γινόταν το live, νιώσαμε πώς είχαμε δώσει σιωπηλό ραντεβού με φίλους και γνωστούς. Αν και η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν αντάξια του μεγέθους του Οδυσσέα, το κοινό που ήρθε ήταν συνειδητοποιημένο, με επίγνωση του λόγου που οδηγήθηκε μέχρι εκεί, ενώ διακρίναμε ανθρώπους που σταθερά βρίσκονται πλάι στους Razastarr σε κάθε μουσικό τους βήμα, είτε solo, είτε σε άλλο σχήμα. Η αφοσίωση αυτή είναι επακολούθημα της συμπεριφοράς των καλλιτεχνών, οι οποίο έχουν κερδίσει το σεβασμό του κόσμου, αφού οι ίδιοι πρώτα σέβονται την ήδη 30 χρόνων ιστορία τους στον χώρο.

Αρχικά εκείνος που πρώτος μας υποδέχτηκε επί σκηνής ήταν ο Ghetto Rock solo αλλά και ως Think Twice παρέα με τον Deezy. Το ταιριαστό δίδυμο, με χαρακτηριστική άνεση ζέστανε την ατμόσφαιρα και μας έκανε να ξεκινήσουμε να γκρουβάρουμε ακολουθώντας τον ρυθμό τους. Οι ταχύτητες ανέβαιναν αισθητά χάρη στο ωραίο flow του Ghetto Rock, ο οποίος φρόντισε να μας βάλει στο κλίμα κάνοντας μία ωραία έναρξη.

Στην μουσική παρέα βρέθηκε και ο Andri J, με τα νέα του μουσικά ερεθίσματα να μοιράζονται στην ίδια σκηνή με τον JK One και τον DJ Wheel M. Αυτοί οι τέσσερις, συγκαταλεγομένου του Οδυσσέα, δένουν απίστευτα αρμονικά μεταξύ τους. Ο καθένας τους – αυτό κυρίως το εντοπίζουμε στα κοινά κομμάτια τους- θα προσδώσει τη δική του ερμηνεία με τις προσωπικές διακυμάνσεις και σε ρυθμό και σε στίχο. Οι φωνές τους, κάτω από τις μουσικές που αναλάμβανε να εκτελέσει ο Wheel M ευρισκόμενος στα decks, δημιουργούσαν ένα αποστάλαγμα εκφραστικών εναλλαγών, και προσέφεραν στον ακροατή την μυσταγωγική εκείνη αίσθηση πώς δεν ήταν μια απλή συναυλία, αλλά περισσότερο κάποιο είδος πνευματικού αγώνα. Αγκαλιές, ευχαριστήριες ευχές και πλατιά χαμόγελα πρωταγωνιστούσαν όταν όλοι βρίσκονταν on stage. Σε εκείνο το σημείο ειπώθηκαν κομμάτια του «Άπατη Γη», όπου απολαύσαμε και την μαγευτική Daphne Bluebird, αλλά και κομμάτια του άλμπουμ «Αφετηρία» των Muddy Vibez, όπως και του «Αφού Σκοτώσω Τη Δίψα Μου».

Η παρουσία του Οδυσσέα πάνω στη σκηνή είναι σταθερά επιβλητική. Μόνος του είναι ικανός να καλύψει όλο το στειτζ, χωρίς ιδιαίτερες κινήσεις. Αρκεί να τον παρακολουθήσεις να κλείνει τα μάτια ενώ τραγουδά με απαράλλακτο πάθος. Ίσως αυτό που θαύμαζα πάντα σε αυτόν τον άνθρωπο, είναι το ότι προσεγγίζει με σεβασμό και ευγένεια την μουσική. Και ίσως - πέρα από την βιωματική μουσική του εξομολόγηση- να είναι ένας από τους λόγους που σε κάθε live εκπέμπει τόσο έντονο συναισθηματισμό.

Η στιγμή φυσικά που δεν γίνεται να μην παραδεχτούμε πώς είναι η πιο έντονη, όσο και αν εκτιμούμε τον καθένα τους ξεχωριστά, είναι όταν και οι δύο αυτοί άνθρωποι, Οδυσσέας και Νικόλας, θα τραγουδήσουν για ακόμα μια φορά παρέα. Οι Razastarr είναι ένα συγκρότημα που μένει ανέγγιχτο στο χρόνο και αγνό στις καρδιές μας. Είναι και θα είναι, χωρίς καμία επιφύλαξη, συγκρότημα που πάντα θα είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, χάρη της ποιότητας της μουσικής τους, αλλά και λόγω της αξιοπρεπής στάσης τους και συμπεριφορά τους στην εγχώρια σκηνή. Γι’ αυτό και εκείνη την βραδιά, όπως και κάθε βραδιά που έχουμε την τύχη να τους απολαύσουμε ζωντανά, στο άκουσμα των παλιών διαχρονικών τραγουδιών τους, ζούσαμε την κάθε στιγμή και προσπαθούσαμε να βιώσουμε στο έπακρο κάθε συναίσθημα και ανάμνηση, όσο οι μελωδίες έπαιζαν και μας ταξίδευαν.

Αγάπη. Μόνο Αγάπη. 

All Photos by: Spiros Steriotis

Special Thank's to: Inneresence Productions

Article By: Marilena Veneti

SHARE THIS